Anti-trombosespuit vervangen door pilletje

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Anti-trombosespuit vervangen door pilletje

Vanaf gisteren is het mogelijk om de trombose-injecties, die vele mensen elke dag zichzelf- of door andere moeten laten toedienen, te laten vervangen door een simpel pilletje in een doordrukstrip.


Het Sint Anna Ziekenhuis te Geldrop introduceerde in 2009 al een nieuwe behandelmethode om trombose te voorkomen. In plaats van de bekende injectie in het bovenbeen of de buik te geven tijdens een ziekenhuisopname, aan een trombosepatiënt of een persoon met een verhoogde kans op boezemfibrilleren zal men vanaf 20 december j.l. in 27 lidstaten een pilletje kunnen slikken die dezelfde werking heeft als de injectie; het bloed minder snel laten stollen.


Aan de studie die er aan vooraf ging deden 14.000 patiënten in 45 landen mee, in Nederland waren er 20 ziekenhuizen bij betrokken. Prof. dr. Freek Verheugt, cardioloog in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam, geeft aan dat het nieuwe medicijn Rivaroxaban (Xarelto) grote verlichting kan bieden voor patiënten. Voorheen schreef men bijvoorbeeld Acenocoumarol en Fenprocoumon voor aan de 300.000 patiënten met boezemfibrillaties in ons land. Behalve de medicijnen die zich zichzelf konden toedienen moesten dergelijke patiënten ook frequent op controle komen bij de trombosedienst voor injecties. Jaarlijks worden er ongeveer 41.000 Nederlanders getroffen door een herseninfarct en 216.000 mensen leven met de gevolgen van deze beroerte. Een simpel pilletje kan dan grote uitkomst bieden.


Trombose en ziekenhuizen


Ook andere doelgroepen zullen hoogstwaarschijnlijk baadt hebben bij de injectie-vervangende methode;


Trombose kan worden veroorzaakt door te weinig fysieke activiteiten te verrichten, zoals vaak het probleem is bij patiënten die bedlegerig zijn (meestal na knie- heup, en andere (zware) operaties). Doordat het bloed minder goed doorstroomt kan er een bloedpropje (thrombus)- of meerdere ontstaan die voor veel problemen kunnen zorgen:


- Een slagaderlijke thrombus sluit een belangrijke slagader af waardoor achterliggend weefsel een verminderde bloedtoevoer krijgt. Gevolgen als een hartinfarct, beroerte of dood weefsel zijn dan ook niet ongewoon.


- Een aderlijke thrombus (ook wel diep- veneuze trombose) ontstaat vaak in de ledematen en kan hier zorgen voor gevoeloosheid, pijn en zwellingen. De thrombus kan ook losraken van de vaatwand, meegenomen worden in de bloedbaan en een longembolie (afsluiting van de longslagader) veroorzaken.


Daarnaast zijn de verdere medische achtergrond en leefwijze ook van invloed bij het ontstaan van trombose. Om bij voorbaat proberen trombose te voorkomen injecteert men in ziekenhuizen heparine bij adolescenten en volwassenen tijdens een ziekenhuisopname. Het zou ook voor het comfort van deze tijdelijke risicovolle patiënten waarschijnlijk bevredigender zijn als ze tijdens het verblijf in het ziekenhuis een pilletje moeten slikken in plaats van iedere keer een injectie te krijgen.


Bron: Cardiovasculairegeneeskunde.nl

Bron: Telegraaf

Bron: Eindhovens Dagblad

Wetenschappelijke publicatie: Rivaroxaban in Patients with a Recent Acute Coronary Syndrome, 20 november 2011.


De onderstaande afbeelding laat het ontstaan van een thrombus in een bloedvat in het been zien, waarna een stukje van de thrombus loslaat (embolie) en voor levensbedreigende situaties kan zorgen.


Afbeelding
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Anti-trombosespuit vervangen door pilletje

Pectus schreef:Vanaf gisteren is het mogelijk om de trombose-injecties, die vele mensen elke dag zichzelf- of door andere moeten laten toedienen, te laten vervangen door een simpel pilletje in een doordrukstrip.

In plaats van de bekende injectie in het bovenbeen of de buik te geven tijdens een ziekenhuisopname, aan een trombosepatiënt of een persoon met een verhoogde kans op boezemfibrilleren

Bij een verhoogde kans op atriumfibrilleren geef je natuurlijk geen anti-coagulantia, dat doe je alleen als atriumfibrilleren is vastgesteld en mensen een verhoogde CHADS2-score hebben. Daarnaast krijgen deze patienten alleen injecties met LMWH ter overbrugging van de oplaadperiode met een coumarinederivaat (vaak niet langer dan 3 dagen).

Behalve de medicijnen die zich zichzelf konden toedienen moesten dergelijke patiënten ook frequent op controle komen bij de trombosedienst voor injecties.

Nou ja, injecties...gewoon een vingerprik of venapunctie.

Om bij voorbaat proberen trombose te voorkomen injecteert men in ziekenhuizen heparine bij adolescenten en volwassenen tijdens een ziekenhuisopname.

Alleen als ze een verhoogd risico hebben op trombose.


Twee grote studies naar een andere trombineremmer Dabigatran zijn gedaan: de RE-LY en RE-COVER. De eerste bij atriumfibrilleren en het risico op een herseninfarct en de tweede bij veneuze trombi. De resultaten zijn hiervan goed waarbij Dabigatran net zo goed lijkt te werken op risicoreductie, maar minder bijwerkingen geeft zoals bloedingen.


Een aantal aspecten die mijns inziens nog in kaart moeten worden gebracht:

1) Kosten (Dabigatran bijvoorbeeld is een stuk duurder)

2) Meten van effect. Geen controle is mooi en aardig, maar zoals we weten bij andere medicijnen zijn er altijd mensen

die anders reageren. Bij de coumarinederivaten hebben sommige patienten wel 4 tabletten per dag nodig om goed ingesteld te zijn, terwijl de andere maar 1 nodig heeft. Ook interacties met andere medicijnen heeft hiermee te maken.

3) Behandeling van complicaties. Coumarinederivaten kunnen we couperen middels vitamine K en vierfactorenconcentraat. Als iemand met een trombineremmer een bloeding heeft, hoe ga je dat behandelen? Stollingsfactoren geven heeft geen zin, omdat trombine het zelf niet doet.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer