Impulsmoment en impuls

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 6

Impulsmoment en impuls

hallo allemaal.

als je met een honkbalknuppel een bal slaat, beweegt de bal in een rechte lijn, terwijl de knuppel niet in een rechte lijn bewoog, maar alleen draaide. Anders om ook, als je een bal tegen een honkbal knuppel gooit dan zal de honkbal knuppel gaan draaien, terwijl de bal niet draaide.

Hoe komt dit? hoe kan ik berekenen wat de momentum van de bal is als die is weg geslagen? hoe kan ik de impulsmoment van de knuppel berekenen als de bal het heeft geraakt?

Berichten: 17

Re: Impulsmoment en impuls

Ik begrijp je probleem niet helemaal met de knuppel en honkbal. Je verwacht als ik het goed begrijp dat de bal indezelfde richting zou gaan na contact als de knuppel? Je moet niet naar de beweging van de knuppel zelf kijken maar naar het moment van contact. Teken maar de knuppel en de vectoren (en denk aan dat de hoek van inval gelijk is aan hoek van uitval).

Hoe je de momentum precies uitrekent:

Je hebt wel te maken met de wet van behoud van impuls. (p = m*v)

Dus de impuls van bal + knuppel voor contact gelijk moet zijn aan impuls van bal + knuppel na contact.

Dus m(bal)*v(bal) + m(knuppel)*v(knuppel) direct voor contact is gelijk aan m(bal)*v(bal) + m(knuppel)*v(knuppel) direct na contact

De massa's veranderen uiteraard niet tijdens contact. De snelheid van de knuppel verandert wel (sterk) en geeft extra momentum mee aan de bal.

Om uit te rekenen hoe ver de bal vervolgens vliegt heb je nog 100 andere factoren nodig. Waar raak je de bal (op de x-as en op de y-as), etc etc.

Voor meer info:

http://www.exploratorium.edu/baseball/howfar.html

en dan vooral vanaf:

http://www.exploratorium.edu/baseball/howfar5.html

Succes ermee!

Reageer