Matlab commands staprespons

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 103

Matlab commands staprespons

Dag,

dmv. Matlab dien ik een antal opdrachten af te werekn. Ik stuit echter op een klein probleempje; ik wou mezelf testen door een gekende transfertfunctie in Matlab te brengen en daar de stapresponsie van te bekomen. Volgens mijn cursus moet ik iets bekomen dat in de verte niet overeenkomt men hetgeen Matlab me voorschrijft. Mijn vraag is dan ook: ligt het aan de transfertfunctie, of aan Matlab instellingen. Ik ehb 2 foto's bijgevoegd om het verschil te laten zien...

Matlab code:
\( H=tf([0 -0.3 3],[-0.1 0.7 1]) \)

\( step(H)\)
voor de transfertfunctie:
\( H(s) = \frac{3*(1-0.1s)}{1+0.7s-0.1s^{2}}\)
, dit is een niet minimum fase systeem.

hetgeen ik (matlab) bekomt :) , herken ik hier grafisch niet in , ook de vertical aswaarden zijn absurd...
Untitled.png
Untitled.png (10.05 KiB) 766 keer bekeken
iemand mss. die hier meer van weet, wat de oorzaken knn. zijn ? Ik ben geen echte PC genie namelijk...

dankwuel !

Gebruikersavatar
Berichten: 2.609

Re: Matlab commands staprespons

Ik ehb 2 foto's bijgevoegd om het verschil te laten zien...
Ik zie er maar 1, ben dus benieuwd naar de 2de.

Ik krijg hetzelfde in matlab, de schaal van de y-as is wel orde 10^27, mss dat dat wel uitmaakt. Het systeem lijkt op het einde te 'exploderen', mogelijk doordat het instabiel is?

Berichten: 103

Re: Matlab commands staprespons

Te vroeg paniek gezaaid...Blijkbaar was de docent zo vriendelijk om niet de correcte transfertfunctie uit te rekenen. Heb zelf de identificatie gedaan en de staprespons is nu in orde, oef.

Maar even verdergaan op mijn post, wat zijn de commando's om de tijdsassen aan te passen ? heb in de help functie gezocht maar geraak er niet echt wijs uit.

Weet iemand mss. ook op welke manier ik een degelijk nyquist diagram kan plotten in simulink. Is hier een blokfunctie voor te vinden. In de command kan ik dit wel maar daar kan ik geen M circel in de plot laten zien, waardoor ik dus ook niet de relatieve stabiliteit kan bekijken... zucht.

hulp wordt zeer geapprecieerd.

mvg

Gebruikersavatar
Berichten: 2.609

Re: Matlab commands staprespons

In de command kan ik dit wel maar daar kan ik geen M circel in de plot laten zien, waardoor ik dus ook niet de relatieve stabiliteit kan bekijken... zucht.


H = tf(...);

nyquist(H);

grid on;

De eerste 2 functies had je wrs al, grid on maakt de M cirkels zichtbaar. Ik had eigenlijk gewoon de nulpunten van de noemer uitgerekend. Er ligt er eentje op s = +8.22, wat rechts van de Im as is, vandaar mijn opmerking.

Berichten: 103

Re: Matlab commands staprespons

De noemer van de tf-functie in mijn 1ste post is inderdaad instabiel wegen s = +8.22. Heb de noemer opnieuw samengesteld adhv. systeemidentifitie en dan was het wel correct: een normale staprespons ditmaal :)

Imv. die codes, de command lines lukken goed. Maar is het ook mogelijk een blokfunctie toe te voegen in simulink. Stem ik heb een bepaald proces dat bestaat uit verschillende deeltf's. Ik wil de invloed weten van een PID regelaar instellignen, dus ik voeg in simulink PID blok toe en koppel terug. Dan wil ik de relatieve stabiliteit aanpassen, ik kan dan hele tf berekenen en in de command line daar het nyquist diagram van opstellen... Maar kans op rekenfouten+omslachtig. Is er een manier met simulink om van het hele blokschema het nyquist diagram te bepale ?

merci vor de hulp!

mvg

Gebruikersavatar
Berichten: 2.609

Re: Matlab commands staprespons

Ik gebruik zelf nooit Simulink, dus dat weet ik niet. Maar kan je niet in Simulink de totale transferfunctie laten berekenen en deze dan naar de MATLAB workspace exporteren om daar dan het nyquist diagram te bekijken?

Reageer