Moore gaat vrolijk door

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Moore gaat vrolijk door

Moore gaat vrolijk door


Wetenschappers zijn erin geslaagd om stroom te sturen door een draadje van slechts één atoom dik. Zonder een spoor van kwantumeffecten. Goed nieuws voor computermakers.


AfbeeldingZoom

Dat was ooit klein. Pffff.


Computers worden elke anderhalf tot twee jaar twee keer zo snel. Of beter: twee keer zo klein, zodat er twee keer zoveel schakelingen op computerchips passen. Of nog beter: die dubbele hoeveelheid schakelingen kan voor dezelfde prijs op dezelfde computerchip worden geplaatst. Want de commerciële belangen in deze sector zijn natuurlijk enorm.


Deze wetmatigheid, bekend als de Wet van Moore, houdt nu al stand sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw, maar moet onvermijdelijk een keer tegen fysieke grenzen aanlopen. Op een gegeven moment worden de schakelingen namelijk zo klein dat ze geen stroom meer kunnen geleiden. Tot nu toe dachten wetenschappers dat het niet mogelijk zou zijn om schakelingen te maken met draadjes van slechts één atoom dik.


...


Lees verder: http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikele...olijk-door.html


Bron: Noorderlicht

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Moore gaat vrolijk door

Maar zijn die draden dan niet zo dun, dat ze direct stuk gaan door electromigration?
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Moore gaat vrolijk door

Vast wel. In het artikel zelf staat dat men een spanning aanlegt van 500 μV om schade ten gevolge van electromigratie te voorkomen.

At an applied bias of 500 μV (a low value was chosen to avoid electromigration damage)

Dit artikel is naar mijn mening vooral relevant vanuit fundamenteel oogpunt, omdat men laat zien dat de geleidbaarheid constant blijft, zelfs tot op atomaire schaal. Of de gemaakte draden echte Ohmse weerstanden zijn (dus V evenredig met I) komt niet ter sprake, net zomin als de vraag of je deze draden in een chip kunt gebruiken.


Maar de redactie van Science (Zie hier voor redactioneel commentaar) lijkt de "bezwaren" die ik hier plaats niet te hebben...
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Reageer