Springen naar inhoud

Wat verbruikt meer stroom


  • Log in om te kunnen reageren

#1

oleek

    oleek


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2012 - 08:45

Beste lezer,

Sinds kort kook ik langzaam, beter bekend als slow cooking.
Dit betekent dat je vooral vlees/kip langzaam gaart.
Dit kan o.a. in de oven en dat probeer ik nu uit.
Mijn vraag is niet van culinaire aard.

Wat verbruikt meer stroom?
a. 70 minuten op 200 graden
b. 210 minuten op 80 graden

Ik kan me voorstellen dat de oven ( daar gaat het in dit geval om) in geval a (70 minuten 200 graden) nagenoeg permanent de boel aan het verhitten is om de hoge temperatuur te bereiken en te behouden. In geval b (210 minuten 70 graden)zal de temperatuur veel eerder bereikt zijn en minder moeilijk te handhaven.

Is dit te berekenen of moet je dit echt meten aan de hand van het stroomverbruik?
Ik kan het niet meten, is het dan bij benadering te zeggen. Is mijn gevoel correct dat het om en nabij hetzelfde zal zijn correct?

Alvast dank voor het meedenken en mogelijk het juiste antwoord.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

blaft

    blaft


  • >25 berichten
  • 40 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2012 - 09:03

Zonder een berekening toe te passen lijkt me dat 210 minuten aan 80° toch wel meer stroom verbruikt dan 200 minuten aan 70° wat zowel in tijd als temperatuur minder is.

#3

Bart

    Bart


  • >5k berichten
  • 7224 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 januari 2012 - 09:22

Uitgaande dat de oven al warm is en alleen op temperatuur gehouden dient te worden. Dan is enkel de verliesfactor een factor. De totale energie die verloren gaat (en dus elektrisch bijverwarmd moet worden) is

energieverlies = verliesfactor x temperatuursverschil x tijd

De verliesfactor noemen we k (want die weten we niet) en de temperatuur buiten de oven zetten we op 20 graden Celsius.

Voor optie a: energieverlies = k x (200 - 20) * 70 = 12600 k
voor optie b: energieverlies = k x (80 - 20) * 210 = 12600 k

Oftwel, het maakt niets uit :)
If I have seen further it is by standing on the shoulders of giants.-- Isaac Newton

#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6613 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 07 januari 2012 - 09:24

Blaft, je verwisselt tijd en temperatuur.

Ik zou het zo bekijken: je hebt een temperatuurverschil tussen de oven en de omgeving. En dat veroorzaakt warmteverlies wat je moet aanvullen.
Laten we de omgeving op 20 graden stellen. Dan heb je in het ene geval een verschil van 180 graden, in het andere geval 60 graden.
Vermenigvuldig dat met de respectievelijke tijd, en je krijgt dit:
70x180=12600
210x60=12600

Voor beide gevallen precies dezelfde uitkomst.

PS: Bart was net iets sneller, maar met precies dezelfde conclusie.

Veranderd door klazon, 07 januari 2012 - 09:25


#5

blaft

    blaft


  • >25 berichten
  • 40 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2012 - 11:15

Inderdaad klazen, ik was iets te snel.

#6

oleek

    oleek


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2012 - 14:19

meedenkers, hartelijk dank voor jullie bijdrage.
jullie bevestigen mijn vermoeden dat het stroomverbruik gelijk is in dit voorbeeld.
overigens kan ik slowcooking van harte aanbevelen, het is weinig werk en de smaak is voortreffelijk. Vooral de sappen van vlees en kip blijven prima bewaard en je zult nooit een droog stukje vlees treffen als je de kern temperatuur maar meet.

vr gr Oleek

#7

druipertje

    druipertje


  • >250 berichten
  • 374 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 januari 2012 - 18:09

hierbij de aanname dat de k in beide gevallen gelijk is. Ik kan me voorstellen dat de isolatie bij 70 graden beter werkt dan dat je voor 200 graden hebt. Is denk ik moeilijk te voorspellen, zal afhankelijk zijn van de oven.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures