Sulfietbepaling in rode wijn

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Sulfietbepaling in rode wijn

He allemaal,

In verband met een schoolopdracht heb ik onderzoek gedaan naar het sulfietgehalte in rode wijn. Ik ben echter op veel hogere waarden uitgekomen dan verwacht. Het maximum, bij de wet bepaald, sulfietgehalte in wijn is 210mg/L. Wij komen echter uit op de 550 mg/L.

We hebben een terugtitratie gedaan. Eerst d.m.v. actieve kool en filtreren is de kleur verwijderd, daarna NaOH toegevoegd om alle soorten en varianten zwavelmoleculen en -ionen om te zetten in sulfiet (denk aan SO2, HSO3- etc.), dit een kwartier laten staan zodat de reactie alle tijd heeft om te voltrekken. Daarna is er een overmaat jood aan toegevoegd en met de indicator van een zetmeeloplossing werd er getitreerd met een thiosulfaatoplossing.

Uit de gereageerde thiosulfaathoeveelheid kon worden berekend hoeveel jood heeft gereageerd met het sulfiet. Dat omgerekend naar mg/L wordt een gemiddelde gevonden van 550 mg/L (afgerond).

Heeft iemand enig idee wat er gebeurd zou kunnen zijn?

Is er misschien een andere stof in rode wijn die invloed zou kunnen hebben op de titratie? Of andere ideeen?

Alvast heel erg bedankt,

Gebruikersavatar
Berichten: 4.220

Re: Sulfietbepaling in rode wijn

(denk aan SO2, HSO3- etc.),
Waar komen die sulfaten vandaan?
Of course, the theory of relativity only works if you're going west.

-Calvin-

Berichten: 2

Re: Sulfietbepaling in rode wijn

De zwavelvormen (denk aan SO2, SO32-, HSO3-) worden toegevoegd aan de wijn tijdens het productieproces om de wijn te kunnen conserveren. In elke wijn zit altjid een bepaalde hoeveelheid sulfiet (verzamelnaam voor alle varianten die hierboven staan genoemd).

Reageer