Moleculaire Biomotor -2-

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 116

Moleculaire Biomotor -2-

In een eerder topic vroeg ik of er al eerder een moleculaire biomotor ontworpen is. zie hiervoor http://www.wetenschapsforum.nl/invision/in...showtopic=14389

Aan elke ontdekking gaan voorlopers vooraf. Dat wil zeggen dat men al eerder erg dicht bij geweest is om een moleculair systeem te ontwikkelen dat energie kan omzetten in aandrijving of verplaatsing. Onlangs werd ook nog eens gerefereerd naar een molecuul (9,10-dithioanthraceen) dat kan lopen. http://www.newsroom.ucr.edu/cgi-bin/displa...lay.cgi?id=1166 Het ene fenomeen ligt in het verlengde van het andere. Zijn er nog meer van deze gevallen bekend? Of kent iemand een ander vorm van biomotoren?
BioLog.nl Life Sciences and BioNews

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Moleculaire Biomotor -2-

Op enzymatisch niveau heb je natuurlijk ATP synthase. Dit enzym is te vinden in binnen membraam van mitochondriën.

Hoe ATP synthase in een groter geheel valt (stukje wat ik als samenvatting gebruik voor het studeren voor een tentamen):

Oxidatieve fosforylatie:

Dit vind plaats in de matrix van de mitochondriën. Dit bestaat uit 2 gedeeltes: De ademhalingsketen (Respiratory Chain; RC) en ATP Synthase.

Het doel hiervan is het opwekken van energie.

De ademhalingsketen:

NADH---(NADH Q oxideductase)-->Q---(Q cytochroom c oxireductase)--->Cyt C---(Cytochroom C oxidase)--> O2

De RC pompt H+ uit de matrix. Hierdoor ontstaat een H+ gradiënt. Deze gradiënt is te zien als een accu (of een stuwmeer).

ATP synthase:

ATP synthase wil deze H+ gradiënt juist weer terugpompen de matrix in. Doordat ATP synthase H+ de matrix weer inpompt kan de volgende reactie plaatsvinden:

ADP+ Pi---(ATP synthase)---> ATP + H2O [delta] G0'= 7,3 Kcal/mol

De andere reactie die verliep was:

NADH+ 0,5 O2 + H+-----> H2O + NAD+ [delta] G0'= - 5,6 Kcal/mol

dit plaatje maakt hopelijk wat meer duidelijk:

Afbeelding
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 116

Re: Moleculaire Biomotor -2-

De ATP synthetase is de meest optimale energievoorziening die er bestaat. Het heeft tenslotte enige jaartjes over gedaan om door het lot ontwikkeld te worden. Biologisch optimaal dus. Zo zijn er nog vele voorbeelden op te noemen die doorgaan als biomotor.

Wat ik bedoelde is meer de artificiele biologische energiebronnen die op het lab ontwikkeld zijn. Het lijkt erop dat een artificieel systeem waarbij een mitochondrion nagebootst wordt de ideale biomotor zou kunnen zijn.

Echter is dit niet te verwezelijken, omdat je een potentiaalverschil over een biomembraan moet nabootsen. Dit is heel moeilijk op een grote schaal te verwezenlijken.
BioLog.nl Life Sciences and BioNews

Reageer