[spss] het analyseren van k-means cluster gebruik

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 35

[spss] het analyseren van k-means cluster gebruik

Voor een school opdracht heb ik een database gekregen en dien ik een vraag te beantwoorden waarin ik 3 maal een k-means cluster uitdraai.

De vraag luid als volgt.
Use k-means clustering to identify clusters of households based on

a. The variables that describe purchase behavior (including brand loyalty).

b. The variables that describe basis-for-purchase.

c. The variables that describe both purchase behavior and basis of purchase.
Nou heb ik de data in spss geanalyseerd en door middel van boxplots de extreme waarden weg gefilterd. Nu heb ik voor vraag een een k-means cluster gemaakt over demographics: sec, FEH, mt, SEX, AGE, EDU, HS, CHILD, cs, AFFLUENCE INDEX. Dit is wat ik als resultaat kreeg: http://imageshack.us/photo/my-images/210/clusterf.jpg/

Omdat ik bij vraag 2 moet aangeven welke segment volgens mij het beste is
Select what you think is the best segmentation and comment on the characteristics (demographic, brand loyalty and basis-for-purchase) of these clusters. (This information would be used to guide the development of advertising and promotional campaigns.)
dien ik iedere k-means te analyseren. Nu zag ik bij een pdf die ik op het internet vond dat ze van de cluster data een cluster-plot hadden gemaakt. http://imageshack.us/f/830/clusterplot.jpg

Nu heb ik geprobeerd dit met spss te krijgen maar het lukt me maar niet. Zou iemand mij kunnen uitleggen hoe ik dit in spss of een andere programma kan plotten?

De data die ik gebruik is: http://www66.zippyshare.com/v/15219413/file.html

Alvast bedankt,

Michael

Reageer