Effect van zonnestorm vanavond mogelijk te bezichtigen

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Effect van zonnestorm vanavond mogelijk te bezichtigen

In 2005 was de laatste keer dat de zon een dusdanig grote zonnestorm veroorzaakte. De zonnestorm zal dinsdagmiddag de aarde bereiken en kan een storing in sattelietelektronica en radiocommunicatie veroorzaken. Deze storm werd voorafgegaan door een zonnevlam uit de klasse M8.7. Het Solar Dynamics Observatory van NASA heeft de uitbarsting vastgelegd:


<object width="425" height="350"></param></param><embed src="" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>


De uitbarsting, waardoor een wolk elektrisch geladen deeltjes de ruimte in werden geblazen met een snelheid van 2000 kilometer per seconde, vond maandagochtend plaats.


Ongevaarlijk voor mensen


Hoewel verschillende communicatiemiddelen en satellieten last kunnen krijgen van de plasmawolk is deze ongevaarlijk voor mensen.


"Om de aarde hangt een gigantisch magnetisch veld en die beschermt ons ertegen. Als je daarbuiten zit en bijvoorbeeld op de maan zou staan, heb je wel een probleem", zegt Milo Grootjen van het Artis Planetarium. Vliegtuigen die over de polen vliegen, worden waarschijnlijk omgeleid als voorzorgsmaatregel.


ISS is safe


Ruimtevaartorganisatie NASA verwacht niet dat André Kuipers en zijn collega-astronauten in ISS last krijgen van de zonnestorm. Ook Grootjens denkt dat het ISS geen gevaar loopt.


"Het station zit in een hele laag baan om de aarde. Het ISS zit binnen dat schild van het magnetische veld van de aarde. Die wordt er niet door getroffen."


Poollicht


Een ander interessant bijverschijnsel van de zonnestorm is een sterker dan normaal poollicht. En met een beetje geluk is dat zelfs in Nederland te zien, zegt Grootjen.


Lees hier verder...of luister hier naar een fragment met Milo Grootjen van het Artis Planetarium.


Bron: BNR
Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Reageer