Springen naar inhoud

[voeding] Energie-waarden voedingsmiddelen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Syd

    Syd


  • >1k berichten
  • 1107 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 oktober 2005 - 08:47

Op de verpakkingen van voeding moet staan hoeveel energie er in dat voedingsmiddel zit. Hoe komen ze aan die energie-waarde? Is dat de som van de energie van alle chemische bindingen die verbroken en gemaakt worden bij het verteringsproces? Net zoals een chemische reactie dus? Of worden die op een andere manier berekend, of wordt dit experimenteel vastgesteld?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Oliebaron

    Oliebaron


  • >25 berichten
  • 42 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2005 - 21:50

Volgens mij is de voedingswaarde de calorische verbrandingswaarde nadat het water is verdampt.

#3

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2005 - 09:24

9 kcal per gram vet
4 kcal per gram eiwit
4 kcal per gram koolhydraat

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 oktober 2005 - 09:33

Dalton schrijft:

9 kcal per gram vet  
4 kcal per gram eiwit  
4 kcal per gram koolhydraat


Da's kort en bondig. Bedoel je hiermee te zeggen dat een of andere instantie voorschrijft dat je de gehalten aan bovenstaande stoffen bepaalt, die met bovengenoemde calorische waarden vermenigvuldigt en het resultaat op het etiket vermeldt?

Welke instantie ?

Want dan is het antwoord compleet.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Ger

    Ger


  • >5k berichten
  • 16444 berichten
  • Technicus

Geplaatst op 20 oktober 2005 - 10:06

9 kcal per gram vet
4 kcal per gram eiwit
4 kcal per gram koolhydraat

Lijkt me nogal kort door de bocht. Er zijn weet-ik-hoeveel soorten vetten, eiwitten en koolhydraten. Hebben die dan allemaal evenveel energie per gram in zich?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

#6

Dalton

    Dalton


  • >250 berichten
  • 808 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2005 - 11:12

9 kcal per gram vet
4 kcal per gram eiwit
4 kcal per gram koolhydraat

Lijkt me nogal kort door de bocht. Er zijn weet-ik-hoeveel soorten vetten, eiwitten en koolhydraten. Hebben die dan allemaal evenveel energie per gram in zich?


Ik heb een paar keer een verpakking gepakt en op deze manier opgeteld en het schijnt aardig te kloppen.

En de afwijking tussen verschillende eiwitten zal niet veel verschillen misschien 4,1 ipv 4,0

http://en.wikipedia....iki/Food_energy

Voorbeeld van een calorietabel:
http://users.skynet....noopy/tabel.htm

A Eenheid Kcal Eiwit Koolh. Vet
aalbessen 100 gr 24 1.0 5.0 0.0
aardappelen 100 gr 85 2.6 18.6 0.0
aardappelkroketten 100 gr 356 34.0 28.2 12.0

Aalbessen: 1x4 + 5x4 = 24 dus klopt
Aardappel: 2,6x4 + 18,6x4 = 84,8 dus klopt ook
Aardappelkroket: 34x4 + 28,2x4 + 12x9 = 356,8 dus klopt ook ongeveer

#7

GAK

    GAK


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 november 2005 - 13:02

Het gaat hier om een warenwettelijke regeling.
Er is wetenschappelijk aangetoond welke hoeveelheid energie vrijkomt bij verbranding van deze macronutrienten. Dat is het lijstje dat al eerder is aangegeven.

Een producent van levensmiddelen is wordt middels de warenwet verplicht om de voedingswaarde uit te rekenen volgens deze omrekeningsfactoren.
Of een producent deze informatie wel of niet op een etiket vermeld, is tot nu toe een keuze van de producent. Het wordt echter wel steeds meer gedaan om de consument inzicht te geven in de inname van energie kenbaar te maken aan iedere consument.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures