Casussen neurologie

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 14

Casussen neurologie

Enkele casussen waar ik graag jullie mening wil...

1) Een 78 jarige man met verhoogde bloeddruk. Hij heeft een lichte verlamming van linker arm en been en zware gevoelsstoornissen in linker arm en been, linker gezichts gevoel is ook gestoord, de mimiek is wel symetrisch. op CT ziet men een KLEINE bloeding: waar situeer je die bloeding?

Zelf dacht ik een scheur van een arterie door hoge BD thv capsula interna ofwel scheur arterie thv S1 die deels ook motorische cortex heeft aangetast... ?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.973

Re: Casussen neurologie

Dit zijn wel heel veel casussen tegelijk. Je hebt zojuist een persoonlijk bericht ontvangen met je oorspronkelijke bericht, zodat je vragen niet verloren gaan. We zullen hier dus enkel starten met de eerste casus om het overzichtelijk te houden. Wanneer deze behandelt is, kun je de volgende plaatsen.

Tevens is het topic bij deze verplaatst naar Diagnostiek en therapie.

Small opportunities are often the beginning of great enterprises. (Demosthenes, 384 BC - 322 BC)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Casussen neurologie

Rechter capsula interna en dan met name de crux posterior lijkt me goed. Been en arm zijn even aangedaan. Gevoelsstoornissen die op de voorgrond staan is vaak een probleem met de basale ganglia zoals bijvoorbeeld de pure sensory stroke. Corticaal is minder waarschijnlijk aangezien er geen corticale verschijnselen worden genoemd zoals apraxie en hemineglect, wat je bij zoveel uitval (arm+been) in de niet-dominante hemisfeer zou verwachten, ervan uitgaande dat hij rechtshandig is. Mits linkshandig zou je nog een afasie kunnen verwachten. De bloeding zou corticaal ook groter moeten zijn om een compleet hemibeeld te krijgen. Last but not least zijn de basale ganglia + capsula interna dé plekken om hypertensieve bloedingen te krijgen. Corticaal zie je dat nauwelijks. Omdat het gezicht niet meedoet lijken de corticobulbaire vezels relatief gespaard die zich meer anterieur in de capsula interna bevinden.

Met andere woorden: het antwoord lijkt me juist :)
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 14

Re: Casussen neurologie

Wow, gesproken zoals iemand met kennis van zaken ! I like :)

Casus nummer 2:

2) Kind dat laatste tijd niet meer recht loopt, niet op de balk kan lopen in school, het valt soms, en het handschrift wordt steeds maar onleesbaarder. Het heeft de laatste tijd ook last van hoofdpijn en braken. Er wordt een tumor met 5 cm diameter gevonden. Waar denkt u dat de tumor gelegen was?

Thv cerebellum? Maar hoe verklaar je dan het braken en de hoofdpijn?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Casussen neurologie

Ja, waarschijnlijk klassiek geval van een medulloblastoom in de achterste schedelgroeve. Coordinatieproblemen staan in eerste instantie op de voorgrond totdat de tumor zo groot wordt dat het de 4de ventrikel comprommitteert en een obstructieve hydrocefalus veroorzaakt met verhoogde intracraniele druk; vandaar de hoofdpijn, misselijkheid en braken. De misselijkheid en braken kan soms direct verklaard worden uit druk op de area postrema in het dak van de 4de ventrikel.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 14

Re: Casussen neurologie

Nu we toch bezig zijn :)

3) Vrouw, 67 jaar heeft sinds 6 maand problemen met beide benen: men vindt spierzwakte, spacticiteit en teken van babinski in beide benen. ze heeft ook last van een gestoorde proprioceptie in beide benen. De armen zijn normaal. De vrouw in kwestie heeft een meningeoom. Waar zou je dat verwachten?

Spierzwakte, spacticiteit en teken van babinski = UMN aantasting (= dalende supraspinale baan) Gestoorde proprioceptie dus bijgevolg lemniscaal systeem aangedaan (gelegen in funiculus dorsalis) dus meningeoom drukt posterieur op ruggemerg ergens caudaal in ruggemerg maar waar?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Casussen neurologie

De vrouw heeft een evident bipiramidaal syndroom. Vanwege de verminderde propriocepsis zijn de achterstrengen ook aangedaan. De armen doen niet mee, dus je zit onder het niveau van Th2. Het myelum loopt tot L1, dus myelumcompressie door een spinaal meningeoom ergens tussen deze niveaus kan haar beeld verklaren.

Een pitfall in dezen is echter een eventueel falxmeningeoom omdat de benen vanuit de paramediane frontale cortices aangestuurd worden. De aangedane propriocepsis maakt dit minder waarschijnlijk. Of er huppelt nog een pre-existente polyneuropathie doorheen natuurlijk :)
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 14

Re: Casussen neurologie

Wow ze moeten echt een standbeeld oprichten voor jou! :)

5) Een man heeft verlamming van Re arm en been, ook gevoelsstoornissen in

die ledematen. Zegt enkel nog ja, lijkt niets te begrijpen. CT toont grote

(nadruk op grote!) intracerebrale bloeding. Waar situeert zich het letsel? Is er

ook iets mis met oogbewegingen en/of gezichtsveld?

Vermoedelijk letsel capsula interna crus posterius, maar wat met gezichtsveld en zone van wernicke??

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Casussen neurologie

Rechter arm en been aangedaan en hij heeft een fatische stoornis. Past dus bij een bloeding in de linker hemisfeer, maar ook corticaal want hij heeft een afasie. Omdat het begrip verminderd is lijkt het te gaan om een Wernicke afasie hoewel er ook een Broca component bij zit omdat hij alleen 'ja' zegt. Een pure Wernicke geeft een wortsalat waarbij mensen hele verhalen houden die niet inhoudelijk zijn (zogenaamde intacte fluency). Wat ik ook verwacht is een dwangstand van hoofd en ogen naar links omdat hoogstwaarschijnlijk het frontale blikcentrum is beschadigd. Bij zo'n grote bloeding kan haast een homonieme hemianopsie niet ontbreken.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 14

Re: Casussen neurologie

En ng een laatste om het af te leren... :)

Vrouw die haar ogen niet goed meer openkrijgt, haar pupilreflex werkt niet meer, haar oog staat in abductie,... welke zenuw is geraakt en waar op haar verloop?

Zelf dacht ik aan:

Ramus superior van de N III defect = paralyse van de m. levator palpebrae (=ptosis  echter geen totale want M tarsalis werkt nog)

Pupilreflex werkt niet meer = Efferent via n oculomotorius

Parasympatische vezels III ook uitgevallen -> M sphincter pupillae defect (geen pupilconstrictie)

N oculomotorius loopt samen met N trochlearis (M obl sup: elevatie + abductie hier enkel oog in abductie dus volgens mij is trochlearis ook aangetast??) in zijwand van de sinus cavernosus! N. abducens die samen met A carotis interna in sinus cavernosus loopt is gespaard gebleven => oog kan ng geabduceerd worden. Tumor in de zijwand van de sinus cavernosus. (Alternatief enkel N III raakt bekneld thv hoek ala major ?)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Casussen neurologie

Juist, NIII is aangedaan omdat er sprake is van ptosis en een efferent pupildefect (mits de indirecte reflex in het andere oog intact is, anders kan er nog sprake zijn van een afferent defect of gecombineerd defect). De abductiestand van het oog komt doordat de innervatie van de rectus medialis wegvalt en de n. abducens meer gaat 'trekken' aan de rectus lateralis.

De n. trochlearis hoeft dus niet per se te zijn aangedaan.

Die tweede vraag is een beetje gek, want de oculomotorius kan overal van de kern in het mesencephalon tot het ganglion ciliare zijn aangedaan. Als de IV, V en VI intact zijn is een probleem in de sinus cavernosus minder waarschijnlijk.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer