Melk + azijn

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 49

Melk + azijn

onlangs maakte ik plastic m.b.v. melk en azijn, best wel een leuk experimentje.

nu zou ik hier graag wat meer informatie over hebben die ik niet vond op het internet.

- hoe komt dit proces?

- is er een reactie vergelijking voor?

- welke melk gebruik je het best? volle? halfvolle? magere?

- waarom gebruik je die melk?

iemand een antwoord op een van mijn vragen?

alvast bedankt! :)
Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek. - Albert Einstein

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Melk + azijn

Wat je bekomt is een neerslag van melkeiwitten, maar echt plastic? :)
Het principe dat achter deze proef zit is eenvoudig. In de melk zitten eiwitten, moleculen met een vrij lange keten die een goede gelijkenis vertonen met de polymeren in plastic. Het eiwit in kwestie is caseïne. Deze caseïnemoleculen slaan neer wanneer de azijn toegevoegd wordt en vormen een polymeer: dat is de plastic.
Bron
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Berichten: 49

Re: Melk + azijn

ik bedoelde niet echt plastic, maar zo werd het meestal beschreven in het recept.
Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek. - Albert Einstein

Reageer