Springen naar inhoud

water koken


  • Log in om te kunnen reageren

#1


  • Gast

Geplaatst op 23 maart 2004 - 18:59

kookt warm water eerder dan koud water ,

ik bedoel dus kookt een pan met normaal koud kraanwater eerder dan water dat verwarmd uit de geiser komt



herbert

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Boaz

    Boaz


  • >250 berichten
  • 717 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 maart 2004 - 20:18

Probeer het eens... Wat denk je zelf?

#3

retro junky

    retro junky


  • >25 berichten
  • 30 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2004 - 13:53

Water dat al op een zekere temperatuur is gebracht zal sneller koken.

#4

noortje

    noortje


  • >1k berichten
  • 1210 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 maart 2004 - 14:59

koken is eigenlijk een zeer snele verdamping. verdamping is het ontsnappen van moleculen aan een vloeistof. hun kinetiek (beweging) moet hierbij groot genoeg zijn. deeltjes bewegen sneller als het warmer is.

dus hoe warmer het water hoe meer deeltjes er kunnen ontsnappen.

als je iets kookt, ga je de temperatuur opdrijven. bij het koude water, moet je een grote stap over bruggen; bv 23 --> 100
bij warm water is deze kleiner: bv 45 --> 100

deze zal dus sneller koken
If you don't think you can reach the stars, that's fine cause it just leaves more for me to grab.

#5


  • Gast

Geplaatst op 26 maart 2004 - 21:07

Dan ga je er vanuit dat de temperatuurtoename lineair is en dat deze curve onafhankelijk is van de begintemperatuur.
Het zou zo kunnen zijn dat de curve niet lineair is en dat koud water dus weleens eerder op zou kunnen warmen.

Ik weet dat je een benadering mag maken voor de DV bij opwarmen:

q = a(T1 - T0) maar dit geldt voor kleine verschillen. Ik weet niet hoe klein klein is.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures