Eerste functionele transistor van grafeen een feit

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Eerste functionele transistor van grafeen een feit

Grafeen staat al jaren in de schijnwerpers als materiaal om supersnelle computerchips van te maken. De theorie staat als een huis, maar de praktijk liet op zich wachten. Tot nu, want vrijdag publiceerde wetenschappers over de eerst werkende grafeentransistor.


Afbeelding

Een artistieke weergave van een grafeentransistor, met het grafeen in blauw en de extra isolerende lagen in paars. Met de goudkleurige elektroden kan de experimentele schakeling bestuurd worden.


Het probleem met een transistor gemaakt van grafeen was dat de stroom eigenlijk te makkelijk werd doorgelaten door het materiaal. En dat is niet de bedoeling. Transistors, de piepkleine schakelaars binnen een computerchip, moeten in staat zijn stroom door te laten, maar desgewenst ook tegen te houden.


Geleiding van grafeen temperen

De onderzoekers hebben de (te) goede geleiding van grafeen ondervangen door het te combineren met dunne isolerende laagjes van ander materiaal. Deze laagjes gecombineerd met laagjes grafeen hebben precies de goede (half)geleidende eigenschappen. ‘Jaren geleden hebben we al met werkende grafeentransistors geëxperimenteerd, maar het is de vorm van deze schakeling die hem bijzonder maakt'. ‘Deze is namelijk uitermate geschikt te functioneren binnen in een computerchip, in tegenstelling tot de eerdere modellen.'


Bron:

Radboud Universiteit


Wetenschappelijke publicatie (abstract):

L. Britnell, et al.: Field-Effect Tunneling Transistor Based on Vertical Graphene Heterostructures
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Reageer