Kan ik deze opleidingen aan?

Reageer
Berichten: 1

Kan ik deze opleidingen aan?

Ik zit op dit moment in 5 vwo met het NT-profiel. Ik heb altijd een interesse gehad in vliegtuigen en alles wat met de ruimte te maken heeft, dus een studie lucht-en ruimtevaarttechniek leek erg voor de hand liggend. Maar, na 1,5 jaar wiskunde B, begin ik te twijfelen of dit wel de juiste keuze is. Het probleem is, ik ben niet zo goed met bepaalde onderwerpen van wiskunde. Met name het onderwerp ''vermoedens en bewijzen'' (met driehoeken, cirkels, stelling van Thales, ''bewijs dat dit een rechthoekige driehoek is'' enz.) valt me erg zwaar tegen. Ik heb voor dit onderwerp alleen maar onvoldoendes gehaald. Als het puur om uitrekenen van bepaalde lengtes van een driehoek of zo gaat, lukt het nog wel (ik ben er niet geweldig in, maar het gaat wel). Alle andere onderwerpen van wiskunde gaan juist goed. Integreren en differentiëren gaan zelfs heel goed. Natuurkunde gaat verder ook heel goed.

Ik heb gehoord dat de studie lucht- en ruimtevaarttechniek bijzonder zwaar is. Dus mijn vraag is: Kan mijn zwakte in dit bepaalde onderwerp fataal zijn? Wat voor onderwerpen komen er vooral aan bod? Wat voor soort vragen krijg je?

Een andere keuze waar ik over na heb gedacht is theoretische natuurkunde. Theoretische natuurkunde is ook iets waar ik heel erg in geïnteresseerd ben. Maar ik ben bang, dat dit iets is waar je echt hoogbegaafd voor moet zijn. En aangezien ik bepaalde onderwerpen van wiskunde nu al niet aan kan, denk ik niet dat ik dit ooit zal kunnen overleven. Wat is vooral belangrijk in deze studie? Is het over het algemeen makkelijker of moeilijker dan lucht- en ruimtevaarttechniek? Kan een gebrek aan talent goedgemaakt worden met hard werken?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 3.505

Re: Kan ik deze opleidingen aan?

Bij lucht- en ruimtevaarttecniek ligt het accent meer op het uiutbouwen van wiskundige kennis om een goede theoretische ondergrond van de diverse vakken (aerodynamica) te hebben, zonder dat bewijsmethoden daar verder een rol bij spelen.

Theoretische natuurkunde is vrij breed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (speciale en algemene) relativiteitstheorie, kwantummechanica en snaartheorie. Om hieraan te kunnen beginnen moet je al over een goede wiskundige basis beschikken, die in de eerste 2 jaar wordt gelegd. In de hogere jaren volg je specialistische wiskundevakken die specifiek op de door jou gekozen richting in de theoretische natuurkunde van toepassing zijn. Neem eens een kijkje op de website van de universiteit die deze studies aanbiedt. Je vindt daar per vak een beschrijving van de vakinhoud, zodat je in ieder geval een idee krijgt wat er inhoudelijk gezien zoal aan bod komt.
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

Reageer