Plastics maken zónder aardolie

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 3.135

Plastics maken z

Plastics hoeven niet meer uit aardolie te worden gemaakt. Via een katalysator is biomassa efficiënt om te zetten in belangrijke bouwstenen voor onder andere plastics, medicijnen en verf. “Het levert precies dezelfde producten, maar dan gemaakt uit snoeiafval in plaats van aardolie.


Vrijwel alle chemische producten, uiteenlopend van antivries en medicijnen tot en met plastic en verf, worden momenteel gemaakt uit aardolie. Het is in principe al langer mogelijk om producten van dezelfde kwaliteit grotendeels uit biomassa te maken. “Er waren tot nu toe echter te veel productiestappen nodig, waardoor die techniek te inefficiënt en kostbaar was om op grote schaal gebruikt te worden”, aldus hoogleraar Krijn de Jong van de Universiteit Utrecht.


Nieuw soort bioplastic

Na het op hoge temperatuur omzetten van de biomassa in gas, wordt het met de katalysator nu mogelijk om in slechts één stap bruikbare bouwstenen te maken voor plastics en andere stoffen.


Minuscule ijzerbolletjes

De aardolievrije producten kunnen worden gemaakt door een nieuw ontwikkelde katalysator die is opgebouwd uit 0,00002 millimeter grote ijzerdeeltjes. Om deze kleine ijzerdeeltjes te maken en te stabiliseren, zette de Utrechtse promovenda Hirsa Torres de deeltjes vast op een speciaal materiaal. De katalysator gaat hierdoor lang mee en zet daarbij het biogas efficiënt om in bruikbare stoffen.


Afbeelding

De katalysator bekeken door een elektronenmicroscoop. De kleine ijzerbolletjes (donkere gebieden) hebben een afmeting van slechts circa 20 nanometer.


Bron:

Universiteit Utrecht


Lees meer:

Noorderlicht


Wetenschappelijke publicatie:

Hirsa M. Torres Galvis, et al: Supported Iron Nanoparticles as Catalysts for Sustainable Production of Lower Olefins
Heb je interesse in journalistiek? Wij zoeken versterking! Speurwerk, deel van het team, meer weten: klik.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 4.167

Re: Plastics maken z

Voor de duidelijkheid: de onderzoekers hebben een katalysator ontwikkeld die in staat is om een mengsel van H2 en CO (synthesegas) om te zetten in voornamelijk ethyleen en propyleen.

Die ethyleen en propyleen kan men dan gebruiken om PE of PP te maken.


Het benodigde synthesegas kan men maken door vergassing van biomassa, zoals snoeihout.


De produktie van synthesegas uit biomassa, kolen, zware olie, of aardgas gebeurt al heel lang voor produktie van methanol, of stookgas voor elektriciteitscentrales.
Hydrogen economy is a Hype.

Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

Re: Plastics maken z

Fischer-Tropsch 2.0

Nano-ijzer maakt etheen van vergaste biomassa


In Utrecht is een katalysator ontwikkeld die synthesegas tamelijk selectief omzet in etheen, propeen en buteen. Zowel biomassa als steenkool worden zo veel beter inzetbaar als aardolievervanger, suggereert een publicatie in Science.


Afbeelding

De uitvinding vormt een belangrijke uitbreiding van het arsenaal van zogeheten Fischer-Tropschkatalysatoren. Dergelijke katalysatoren worden al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw gebruikt om steenkool, aardgas of biomassa om te zetten in synthetische benzine en andere brandstoffen. Daartoe vergas je die koolwaterstoffen eerst tot synthesegas (een mengsel van waterstof en koolstofmonoxide), waarna je dat gas als het ware opnieuw polymeriseert tot nieuwe koolwaterstoffen in een handzamer formaat.


...


Lees verder: http://www.technischweekblad.nl/fischer-tr...-0.235445.lynkx


Bron: Technisch Weekblad

Berichten: 1.816

Re: Plastics maken z

En hoe lang werkt deze Kat. ?? IJzer en koolstof hebben een aardige reputatie.
LiA

Reageer