De maanmantel ligt op zijn kop

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 9.240

De maanmantel ligt op zijn kop

De maanmantel ligt op zijn kop


Vroeger wilde er nog wel eens vulkaan uitbarsten op de maan, maar sinds een jaartje of 2 miljard is het rustig aan het maanoppervlak. Logisch, denk je misschien. De maan is met zijn diameter van krap 3500 kilometer immers ongeveer 4 keer zo klein als de aarde, en koelt dus ook veel sneller af. Grote kans dus dat hij inmiddels van binnen gestold is? Wetenschappers denken echter dat er op een diepte tussen de 1200 en 1350 kilometer wel degelijk gesmolten gesteente aanwezig is. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat maanbevingen, die ontstaan langs breuken in het vaste maangesteente, precies in die dieptezone niet voorkomen.


Afbeelding

De gelaagdheid van de maan. Van buiten naar binnen de korst (grijs) van +/- 70 km dik, de mantel (oranje + blauw) van +/- 1500 km dik, en de kern (geel) met een straal van 160 km Afbeelding: © Lennart Kudling, via Wikimedia Commons


Maar waarom baant het gesmolten gesteente zich dan geen weg naar de oppervlakte, zoals het magma op aarde wel doet? Omdat het daar te zwaar voor is, dachten aardwetenschapper Mirjam van Kan Parker van de Vrije Universiteit in Amsterdam en haar collega’s uit Frankrijk, Schotland en Amsterdam. Zij besloten daarom om in het laboratorium stenen te maken met dezelfde samenstelling als de maan, deze te smelten onder omstandigheden die in het binnenste van de maan heersen, en eens te kijken wat voor dichtheid het resulterende magma zou hebben.


...


Lees verder: http://www.kennislink.nl/publicaties/de-ma...igt-op-zijn-kop


Bron: Kennislink

Reageer