Meerdere signalen op één frequentie: het kan!

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.146

Meerdere signalen op

Meerdere signalen op één frequentie: het kan!


Afbeelding


Door radiosignalen in de vorm van fusilli-pasta te draaien, kunnen meerdere signalen over één frequentie worden verspreid.


Steeds meer informatie wordt digitaal verspreid. En daardoor lopen we tegen problemen aan. Het aantal frequenties waarop informatie kan worden verspreid, is te klein. “Probeer met nieuwjaar om twaalf uur maar eens een sms’je te versturen, dan weet je hoe overladen de frequenties zijn,” vertelt onderzoeker Fabrizio Tamburini.


Draaien

De onderzoeker en zijn team denken daar nu echter een oplossing voor te hebben. Ze manipuleerden radiogolven zo dat deze meerdere kanalen met informatie kunnen bevatten. Een golf kan in een bepaalde richting meerdere malen om zijn eigen as draaien. “In een driedimensionaal perspectief ziet de golf eruit als fusilli-pasta. Elk van deze gedraaide golven kan onafhankelijk gegenereerd, verspreid en opgemerkt worden, zelfs wanneer ze zich op dezelfde frequentie bevinden.” Ze gedragen zich als onafhankelijke communicatiekanalen.


Experiment

Misschien vraagt u zich af of dat echt werkt. De onderzoekers tonen aan van wel. Ze verstuurden twee gedraaide radiogolven op dezelfde frequentie over een afstand van 442 meter. En met succes. Beide signalen kwamen over.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk om tientallen radiogolven gebruik te laten maken van één frequentie. Het volledige onderzoek is verschenen in het blad New Journal of Physics (evenals video).


Zoals te lezen op Scientias

Bron
A word of encouragement during a failure is worth more than an hour of praise after success.

I hear, I know. I see, I remember. I do, I understand -Confucius-

Reageer