Springen naar inhoud

Black box iets fout.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2012 - 15:48

Voor school moesten wij uitzoeken wat er in onze 'blackbox' zat, dat heb ik al eerder gepost, nu waren wij eruit wat er inzat, maar het blijkt nog niet helemaal te kloppen... vandaar dat ik nog wat vraagjes heb.

schakeling_2.png

Dit is de tekening van onze schakeling, nu blijkt dat er maar 1 diode in hoort te zitten en maar 1 lampje en verder dat de stroom niet in kringetjes loopt zoals tussen BG, BF en BE,, dus daarover moesten wij nog nadenken...

Van die diode, zou het kunnen dat als die diode tussen CD zit en er een draadje tussen AC, je dus een diode meet die er niets is, omdat het allemaal verbonden is? En daardoor zit die diode er niet, maar je meet hem wel, want er is wel een complete aansluiting, tussen AD.

Verder zou er een lampje weg moeten en misschien ook wel een weerstand, de ene weerstand hebben wij al weggehaald tussen GE, want daar meet je eigenlijk gewoon tussen GF en FE en dan dat bij elkaar namen we aan.

Alleen tussen BG, BE, BF moet nog wat niet kloppen... ook al hebben we daar allemaal de eigenschappen gemeten voor de weerstand of de lampjes, nu zat ik te denken misschien dat alleen BF klopt, daardoor zit er al een weerstand ten opzichte van BG en BE en het loopt niet in een kringetje.... -> dan moet denk ik tussen BG en BE een draadje zitten, anders loopt daar helemaal geen stroom en kun je natuurlijk ook geen weerstand meten.

Ik hoop dat iemand kan bevestigen of mijn gedachtes (kunnen) kloppen of een goede aanvulling of tip heeft!
Alvast bedankt.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2012 - 16:27

Alles zou kunnen.

Maar als we niet weten wat je allemaal gemeten hebt tussen alle punten dan is het simpelweg onmogelijk om te gaan oordelen of de verbeteringsvoorstellen die je nu doet Łberhaupt ergens op slaan.

er is dus eigenlijk een complete tabel met alle waarnemingen nodig

UbronUklemIÖetc
AB
AC
AD
AE
AF
AG
BA
BC
BD
etc. enz
..


en eerder is het weinig zinvol om allerlei veronderstellingen hier voor te leggen
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Marloeske

    Marloeske


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2012 - 16:28

ik werk samen met haar.

het viel ons ook op dat:
-de weerstand tussen FE groter is dan de weerstand tussen BF
-de weerstand tussen FG groter is dan de weerstand tussen BG
beide met ongeveer dezelfde volt

dit kan toch niet?

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2012 - 16:31

..//..
dit kan toch niet?

Blijkbaar wel, anders zou je dat niet waarnemen :)

Nu een kwestie van uitpuzzelen hoe je dat wat je waarneemt kloppend maakt met wat er tussen al die contacten in die box zit verstopt. Maar dat ga je niet voor elkaar krijgen aan de hand van wat losse opmerkingen.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Marloeske

    Marloeske


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2012 - 16:33

dit zijn de resultaten:
resultaten

#6

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2012 - 16:35

Van Ė naar spanning (in V)
AC 0,02 V
CA 0,02 V
BE 1,13 V
EB 1,1 V
BF 0,58 V
FB 0,56 V
BG 1,02 V
GB 1,05 V
DA 0,74 V
AD 1,5 V (!)
DC 0,73 V
CD 1,5 V (!)
EF 1,1 V
FE 1,1 V
EG 1,2 V
GE 1,2 V
FG 1,06 V
GF 1,06 V


van Ė naar stroomsterkte
AC 3 A
BE 0,022 A
BF 0,09 A
BG 0,022 A
CA 3 A
DA 0,08 A (*)
DC 0,08 A (*)
EB 0,017 A
EF 0,016 A
EG 0,01 A
FB 0,09 A
FE 0,0165 A
FG 0,021 A
GB 0,022 A
GF 0,021 A

Dit zijn alle metingen (degene die iets anders aangaven dat onze bronspanning, 1,5V en iets anders dan 0A, we hebben dus overal tussen gemeten, alles wat er niet bijstaat is dus 0A of 1,5V. het spijt me maar het lukt me niet ze in een tabel te zetten.

#7

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2012 - 16:48

gegevens_natuurkunde_bereken_weerstand.jpg
Dit hebben wij ook nog berekend voor de lampjes en de weerstanden.

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2012 - 17:05

het spijt me maar het lukt me niet ze in een tabel te zetten.

Voor je eigen overzicht en het vervolg van dit topic mogelijk toch wel handig.

exceltabellen naar php-bbcode voor wetenschapsforum

Ik garandeer persoonlijk de veiligheid van de excel-macro die je daar vindt.

We kunnen dan de tabel eenvoudig meekopiŽren naar volgende reacties, aanvullen met een kolommetje conclusies etc. Misschien de omgekeerden (bijv AC en CA) naast elkaar plaatsen.

UbronUklemI....UbronUklemI...Öetc
AB BA
AC CA

TerugkopiŽren naar excel lukt hiervandaan ook voor eenvoudig bewerken.

De tabel kun je dan vervolgens ook zů in je verslag plakken als je het handig en overzichtelijk aanpakt.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2012 - 17:21

Het lukt me niet met die macro's krijg stap 3 niet.
Maar kunt u uit deze tabellen niet afleiden of het kan kloppen?
Ik hoop dat u mij nog kunt helpen!

#10

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2012 - 17:25

Het lukt me niet met die macro's krijg stap 3 niet.

Dat is vreemd. Welke excel-versie gebruik je?

Als je wel de boel in excel hebt staan, voeg dat bestand dan eens in een bijlage toe?

Als we dit niet overzichtelijk maken komt er van deze discussie ook niks terecht.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#11

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2012 - 22:56

Ik heb excel 2007, maar als ik op uitvoeren klik wordt de tabel alleen een soort van geselecteerd, maar ik krijg geen code en die tabel kopiŽren heeft ook geen nut. Als ik op maken klik krijg ik wel iets, maar daar snap ik niets van, maar het zijn ook geen codes.
Zal het bestand toevoegen.

Bijlage  metingen_volt.xlsx   9,91K   22 maal gedownload

Bijlage  metingen_ampere.xlsx   8,73K   12 maal gedownload

Bijlage  berekeningen_lampje_of_weerstand.xlsx   9,47K   26 maal gedownload

#12

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2012 - 23:19

voor het overzicht de drie sheets samengevoegd (waarom houd je die in vredesnaam apart?) en ook steeds dezelfde letters bij elkaar geplaatst:
(NB: het omega-teken is hierbij terug naar een hoofletter "W" vertaald, lees dus geen watt maar ohm)

Van Ė naarspanning (in V)stroomsterktegatbronspanningI (~)U (~)R = U/I (~)
AC0,02 V3A
CA0,02 V3A
BE1,13 V0,022 ABE1,5 V0,019 A1,13 V59,47 W
3,0 V0,04 A2,45 V61,25 W
4,5 V0,06 A4 V66,67 W
EB1,1 V0,017 A
BF0,58 V0,09 ABF1,5 V0,09 A0,75 V8,33 W
3,0 V0,17 A1,9 V11,18 W
4,5 V0,24 A2,9 V12,08 W
FB0,56 V0,09 A
BG1,02 V0,022 ABG1,5 V0,024 A1,1 V45,08 W
3,0 V0,05 A2,5 V50 W
4,5 V0,08 A4 V50 W
GB1,05 V0,022 A
DA0,74 V0,08 A (*)
AD1,5 V (!)
DC0,73 V0,08 A (*)
CD1,5 V (!)
EF1,1 V0,016 AEF1,5 V0,0175 A1,15 V65,71 W
3,0 V0,039 A2,47 V63,33 W
4,5 V0,06 A4 V66,66 W
FE1,1 V0,0165 A
EG1,2 V0,01 AEG1,5 V0,011 A1,25 V113,63 W
3,0 V0,025 A2,6 V104 W
4,5 V0,038 A4,25 V111,84 W
GE1,2 V
FG1,06 V0,021 AFG1,5 V0,023 A1,14 V49,75 W
3,0 V0,0475A2,35 V49,47 W
4,5 V0,074 A4 V50,6 W
GF1,06 V0,021 A
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#13

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2012 - 23:36

Voor alles wat je hebt gemeten omtrent de punten A, C en D (die je niet in combinatie met andere punten gebruikt) zijn er inderdaad geen twee diodes nodig:

deze bedrading voldoet perfect aan je metingen: ACD.png

Voor de keuze van de richting van de diode ga ik er van uit dat je het eerstgenoemde contact steeds op de plus aansloot.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#14

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44877 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2012 - 23:45

Verder lijkt me BE inderdaad geen serieuze kandidaat voor een gloeilampje: zo geweldig veel loopt de weerstand niet op onder hogere spanning (en dus hogere stroomsterkte en dus hogere temperatuur).
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#15

Girlyy

    Girlyy


  • >250 berichten
  • 346 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 maart 2012 - 08:11

Nee we hebben alles verkeerd om gemeten, zoals ik in hoe teken je een diode al zei...
Dus dat betekend, dat het van - naar + is, dus die diode eigenlijk andersom zit.

Maar bij BF gaat het ook niet echt sterk omhoog toch?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures