Om de levensverwachting te verlengen is het volgens nieuw onderzoek wijs dagelijks rood vlees te vervangen.
Wie dagelijks één portie rood vlees vervangt door een portie vis, kip, noten, groente, granen of vetarme melk, verlaagt zijn kans om in het komende jaar te sterven met 7 tot 19 procent.
Het uitbannen van een portie worst en vleeswaren (bewerkt rood vlees) levert nog iets meer levenswinst op, zo blijkt uit de publicatie die online is verschenen. De gevaren van rood vlees rollen uit onderzoek onder ruim 120.000 Amerikanen die meedoen aan twee jaren durende epidemiologische studies naar leefstijl en ziekte.
Risicos zijn groter dan eerder werd aangenomen
Onder rood vlees wordt vlees verstaan dat afkomstig is van koe, varken en schaap. Kip, kalkoen en ander pluimvee vallen er buiten. Een portie onbewerkt rood vlees is in deze onderzoeken een stukje van 85 gram.
De wetenschapsredactie van NRC Handelsblad schrijft vandaag dat de risicos van rood vlees eten verder reiken dan eerder werd verondersteld:
Rood vlees bevat verzadigd vet, cholesterol en ijzer, bedreigende stoffen voor hart en bloedvaten. Rood vlees (ook als het gaar is) bevordert de groei van darmkanker. Dat was bekend, maar dit onderzoek laat zien dat er nog meer gevaren in rood vlees schuilen. Misschien zit het in het zout, of in de andere toegevoegde chemicaliën of stoffen die bij koken, roken of bakken ontstaan.
Lees verder:
NRC
<object width="425" height="350"></param></param><embed src="" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
Wetenschappelijke publicatie:
An Pan, et al.: Red Meat Consumption and Mortality