Kz bepalen van azijnzuur
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 18
Kz bepalen van azijnzuur
Hallo,
Ik moet de Kz bepalen van azijnzuur.
Dit zijn mijn gegevens:
17,02 mL natronloog nodig gehad om de azijnzuur te neutraliseren.
pH op het begin was 2,07
Molariteit natronloog was 0,1010 mol/L
Met deze gegevens moet ik de Kz kunnen bepalen, tot nu toe was ik zover gekomen:
Kz = [CH3COO-][H+] / [CH3COOH]
Ik dacht door het aantal mol natronloog kun je berekenen hoeveel mol CH3COOH aan het begin had.
Door de pH kan je bereken hoeveel H+ in de oplossing zijn en ook hoeveel CH3COO- er in de oplossing zijn.
Maar hiermee kom ik niet op de Kz die in binas staat.
Overigens hier staan nog de reactievergelijkingen:
CH3COOH <----> CH3COO- + H+
En CH3COOH + OH- --> CH3COO- + H2O
Ik moet de Kz bepalen van azijnzuur.
Dit zijn mijn gegevens:
17,02 mL natronloog nodig gehad om de azijnzuur te neutraliseren.
pH op het begin was 2,07
Molariteit natronloog was 0,1010 mol/L
Met deze gegevens moet ik de Kz kunnen bepalen, tot nu toe was ik zover gekomen:
Kz = [CH3COO-][H+] / [CH3COOH]
Ik dacht door het aantal mol natronloog kun je berekenen hoeveel mol CH3COOH aan het begin had.
Door de pH kan je bereken hoeveel H+ in de oplossing zijn en ook hoeveel CH3COO- er in de oplossing zijn.
Maar hiermee kom ik niet op de Kz die in binas staat.
Overigens hier staan nog de reactievergelijkingen:
CH3COOH <----> CH3COO- + H+
En CH3COOH + OH- --> CH3COO- + H2O
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: Kz bepalen van azijnzuur
Laat de volledige berekening eens zien.
- Pluimdrager
- Berichten: 4.168
Re: Kz bepalen van azijnzuur
Je zult je berekening moeten posten want nu kan niemand zien of je eventueel een (reken)fout gemaakt heb.Maar hiermee kom ik niet op de Kz die in binas staat.
Hydrogen economy is a Hype.
-
- Berichten: 18
Re: Kz bepalen van azijnzuur
pH = 2,07, dus de concentratie H+ op het begin is dan:0,008511 mol/L
Er was 17,02 mL natronloog nodig voor het zuur te neutraliseren en de molariteit was 0,1010mol/L
Dus er was 1,719 mmol nodig.
Wat ik er nog vergeten te vertellen was dat er 25 mL azijnzuur was dat was aangevuld met 125 mL water.
Aantal mmol natronloog is gelijk aan het aantal mmol azijnzuur op het begin van de titratie.
De molariteit van de concentratie azijnzuur op het begin is: 0,001719 mol / 0,150 = 0,01146 mol/L
Maar het was 5x verdund dus 0,0573 mol/L
Kz = [CH3COO-][H+] / [CH3COOH]
Kz = (0,008511 x 0,008511) / (0,0573 - 0.008511) = 0,00148
Dat is 1,5x10-3, terwijl het eigenlijk 1,8x10-5 moet zijn.
Er is ergens wat mis gegaan, maar wat?
Er was 17,02 mL natronloog nodig voor het zuur te neutraliseren en de molariteit was 0,1010mol/L
Dus er was 1,719 mmol nodig.
Wat ik er nog vergeten te vertellen was dat er 25 mL azijnzuur was dat was aangevuld met 125 mL water.
Aantal mmol natronloog is gelijk aan het aantal mmol azijnzuur op het begin van de titratie.
De molariteit van de concentratie azijnzuur op het begin is: 0,001719 mol / 0,150 = 0,01146 mol/L
Maar het was 5x verdund dus 0,0573 mol/L
Kz = [CH3COO-][H+] / [CH3COOH]
Kz = (0,008511 x 0,008511) / (0,0573 - 0.008511) = 0,00148
Dat is 1,5x10-3, terwijl het eigenlijk 1,8x10-5 moet zijn.
Er is ergens wat mis gegaan, maar wat?
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: Kz bepalen van azijnzuur
Berekening is goed maar een azijnzuuroplossing kan geen pH hebben van 2,07 dat is te laag voor dit zwakke zuur.pH = 2,07, dus de concentratie H+ op het begin is dan:0,008511 mol/L
Je hebt 25 ml oplossing en voegt 125 ml water toe. Hoeveel keer zo groot wordt dan het volume?De molariteit van de concentratie azijnzuur op het begin is: 0,001719 mol / 0,150 = 0,01146 mol/L
Maar het was 5x verdund dus 0,0573 mol/L
De opzet van de berekening is verder goed.
Corrigeer voor de verdunning en kijk nog eens naar je waarnemingen wat betreft de pH meting.
-
- Berichten: 18
Re: Kz bepalen van azijnzuur
De pH was volgens de pH meter 2,07, wat ook geijkt was.Margriet schreef:Berekening is goed maar een azijnzuuroplossing kan geen pH hebben van 2,07 dat is te laag voor dit zwakke zuur.
Je hebt 25 ml oplossing en voegt 125 ml water toe. Hoeveel keer zo groot wordt dan het volume?
De opzet van de berekening is verder goed.
Corrigeer voor de verdunning en kijk nog eens naar je waarnemingen wat betreft de pH meting.
Daarnaast was het ongeveer 0,1 M (Met verdunning). Daarmee is de pH 2,875.
Het volume wordt dan 6x groter, dus een verdunning van 6.
Stel dat de pH inderdaad 2,875 zal zijn, dan is de nieuwe uitkomst:
[H+] = 0,0013333
Molariteit azijnzuur = 0,06876
Kz = (0,001333 x 0,001333) / (0,06876 - 0.001333) = 2,635x10-5
Dit antwoord zit wel vele male dichterbij.
Maar waarom was dan de pH van mijn beginoplossing zo laag als de pH meter geijkt was.
- Pluimdrager
- Berichten: 2.722
Re: Kz bepalen van azijnzuur
Waar komt die 0,1M ineens vandaan en bij welke oplossing hoort pH is 2,875?Daarnaast was het ongeveer 0,1 M (Met verdunning). Daarmee is de pH 2,875.
Een verklaring zou kunnen zijn dat je de glaselectrode, nadat je deze uit het sterke zuur hebt gehaald en voordat je ging meten, niet grondig hebt gespoeld.Maar waarom was dan de pH van mijn beginoplossing zo laag als de pH meter geijkt was.
-
- Berichten: 18
Re: Kz bepalen van azijnzuur
0,1 Molair was ongeveer de sterkte van de beginoplossing.Margriet schreef:Waar komt die 0,1M ineens vandaan en bij welke oplossing hoort pH is 2,875?
Een verklaring zou kunnen zijn dat je de glaselectrode, nadat je deze uit het sterke zuur hebt gehaald en voordat je ging meten, niet grondig hebt gespoeld.
De pH hoort bij deze oplossing.
Overigens hadden we de pH meter geijkt met twee bufferoplossingen van 4,00 en 7,00. Daarna hebben we meteen het zuur gemeten van 0,1 M en niet het zuur gemeten van 1 M!