Hypochloriet in bleekwater

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

Hypochloriet in bleekwater

Hallo,

We hebben op school als PO de opdracht gekregen om de hoeveelheid hypochloriet in bleekwater aan te tonen door middel van een titratie met thiosulfaat. Als indicator hebben we zetmeel gebruikt. Hieronder onze uitvoering, berekening en resultaat;

Uitvoering

Bleekwater is een verdunde oplossing met als actief ingrediënt natriumhypochloriet (NaClO). Dit zout is in oplossing opgesplitst in Na+ en ClO-. Het ClO- ion is een sterke oxidator. De volgende twee halfreacties treden op waarbij het jood-ion dient als reductor en de ClO- en H+ ionen als oxidator.

2 I- -> I2 + 2 e-

ClO- + 2 H+ + 2 e- -> Cl- + H2O

Deze twee halfreacties bij elkaar opgeteld leveren de volgende reactie:

ClO- + 2 I- + 2H+ -> Cl- + H2O + I2

Vervolgens titreren we het onstaande jood met een oplossing van natriumthiosulfaat van 0,02M. Er treedt dan de volgende reactie op:

I2(aq) + 2 S2O32-(aq) -> 2I-(aq) + S4O62-(aq)

Berekening

Op de verpakking van het te onderzoeken bleekwater staat dat het volumepercentage natriumhypochloriet minder dan 0,5 procent bedraagt. Bij de berekening gaan we uit van een natriumhypochlorietpercentage van 0,4 procent. De fles heeft een inhoud van 1 liter, omdat het bleekwater bijna volledig uit water bestaat, kunnen we stellen dat 1 liter overeenkomt met 1 kilogram.

De fles bevat 4/(22,99+35,45+16,00) = 0,054 mol ClO-

Volgens de reactie vergelijking reageert hypochloriet met jood-ionen in de verhouding 1:2. Er zal dus 2 * 0,054 = 0,108 mol I- reageren. De concentratie kaliumjodide (KI) in de stockoplossing bedraagt 0,05 M. Hieruit kunnen we het aantal liter kaliumjodideoplossing bepalen die we minimaal nodig hebben. Het is van groot belang dat alle hypochloriet zal reageren, daarom wordt KI in overmaat toegevoegd.

We zouden in theorie dus minstens 0,108/0,05 = 2,16 liter KI-oplossing nodig hebben.

Uit 2 mol I- ontstaat 1 mol I2, wat weer reageert met 2 mol thiosulfaat. We hebben dus ook 0,108 mol thiosulfaat oplossing nodig, waarvan de concentratie 0,02 M is.

Dit komt overeen met 0,108/0,02=5,4 liter natriumthiosulfaat oplossing. Om de titratie betrouwbaar te maken moet het volume van de titreervloeistof rond de 20 à 30 mL liggen. Daarom nemen we voor de titratie een volume van 4 mL bleekwater (pipet van 5 mL was niet beschikbaar).

Volgens onze berekeningen hadden we bij 4 mL bleekwater 21,49 mL thiosulfaat nodig en minimaal 8,59 mL kaliumjodide.

Bij de titratie zelf ging het echter mis. We voegden 4 mL bleekwater, 50 ml zoutzuur en 25 ml kaliumjodide bij elkaar in een erlenmeyer. Daarna hebben we de buret doorgespoeld met thiosulfaat en toen begonnen met titreren. We voegden zetmeel toe wanneer de oplossing een licht gele kleur had, deze werd nu donkerblauw. So far so good. Echter werd de oplossing pas kleurloos (omslaan) toen we 55,7 mL thiosulfaat bij de oplossing hadden gedaan. Onze berekening van 21,49 mL klopt dus totaal niet. Kan één van jullie misschien kijken wat wij hier over het hoofd hebben gezien? Of is het zo dat de hoeveelheid hypochloriet op het etiket niet klopt? Waren er misschien andere oxidanten aanwezig in het bleekwater?

Alvast bedankt,

Joey en Jasper

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Hypochloriet in bleekwater

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Gebruikersavatar
Berichten: 10.179

Re: Hypochloriet in bleekwater

Iemand die hier een handje kan toesteken?
Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 2.722

Re: Hypochloriet in bleekwater

Onze berekening van 21,49 mL klopt dus totaal niet.
Dat is niet zo, de berekening is geheel correct.
Echter werd de oplossing pas kleurloos (omslaan) toen we 55,7 mL thiosulfaat bij de oplossing hadden gedaan
Wat opvalt is dat dit tweeënhalf keer zoveel is als berekend. Waar zou dit mogelijk op kunnen duiden?

Reageer