geeuwen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 224

geeuwen

hoi ,ik heb een vraag,

het gaat over geeuwen.vaak zie je als iemand staat te geeuwen,dat anderen ook beginnen te geeuwen. de volgende die ernaast staat begint meestal ook weer te geeuwen.waar ligt dit aan? ze zeggen weleens dat het aanstekend werkt,maar een precieze uitleg krijg ik niet.

groeten pangeaman
''Niemand is slim genoeg om zijn eigen domheid te bevatten''.

Re: geeuwen

Aanstekend of aanstetelijk?

Gebruikersavatar
Berichten: 1.349

Re: geeuwen

Mensen hebben ook de neiging om elkaars houding over te nemen (let er maar eens op). Daar stond laatst nog een groot artikel over in het NRC. Het schijnt bevorderlijk te zijn voor het groepsgevoel.
Give a man a fire, and he's warm for a day. Set him on fire, and he's warm for the rest of his life!

Gebruikersavatar
Berichten: 3.437

Re: geeuwen

Geeuwen doe je om de druk op je trommelvlies te verlagen (je buis van Eustagius gaat open en de druk in je oor wordt gelijk aan de druk in de buitenwereld). Omdat je dus lucht in/uit je oor laat stromen, zal de luchtdruk om je heen veranderen als gevolg van jouw geeuw. Daar hebben anderen last van en die gaan daarom dus geeuwen

OK, zo zit het niet echt, maar het is wel een leuk verhaaltje... :-)
Never underestimate the predictability of stupidity...

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: geeuwen

Geeuwen kan ook voorkomen door een licht zuurstofgebrek. Als een persoon last heeft hiervan dan kan iemand anders hier net zo goed last van hebben. Tevens meende ik dat het zo was dat je onderbewuste het geeuwen van iemand anders na wil doen, door bovengenoemde reden.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 575

Re: geeuwen

Geeuwen kan ook voorkomen door een licht zuurstofgebrek.
Idd.

Er zijn voor zover ik me herinneren kan drie aanvaarde oorzaken voor het

fenomeen geeuwen:

1 Door vermoeidheid gaan we te oppervlakkig ademhalen. Hier-

door krijgen we te weinig zuurstof en te veel kooldioxide in ons

bloed. Een geeuw zorgt niet alleen voor een gefoceerde inademing, om

alzo het zuurstofniveau te verhogen, maar ook voor een fellere uitademing

die een grotere hoeveelheid CO2 moet wegdrijven.

2 Geeuwen dient om ons lichaam wakker te houden, zodat we

alert zijn. Men vermoed dat een lage zuurstofspanning in het bloed hierbij

als

trigger fungeert. Na een geeuw stijgen de hersenactiviteit en het aantal

bewegingen.

3 Communicatie is de belangrijkste functie van geeuwen. Als

je geeuwt maak je al dan niet bewust duidelijk dat je aandacht verslapt.

Mensen zijn zo gevoelig voor dit signaal dat erover lezen al genoeg is om

het geeuwen op te wekken. Dit heeft dan niets te maken met het feit dat

de materie oninteressent en dus vervelend zou zijn, zoals men vaak

verkeerdelijk denkt.

Re: geeuwen

als je geeuwt heb je honger deze info heb ik van een etenschapper

Berichten: 206

Re: geeuwen

Menselijke vrijwilligers hebben geeuw-proeven ondergaan en men ontdekte daarbij, dat een geeuw veel meer doet dan alleen maar de longen weer vullen met zuurstof. Adrenaline wordt in het bloed afgescheiden; en alle andere dingen die gebeuren, brengen het lichaam in optimale conditie om te vechten.

Een keer flink geeuwen is ongeveer net zo stimulerend als een snuif benzedrine. Dit is de belangrijkste reden waarom mensen geeuwen. Niet omdat ze slaperig zijn. Het is om hen waakzamer te maken, omdat de wereld van onze voorouders snel de dood kon veroorzaken bij iemand die niet waakzaam was. Deze reactie is voor mensen van nu nog steeds waardevol. De eerstvolgende keer dat je naar een stierengevecht gaat kijken, zal je zien dat menige matador hevig geeuwt vlak voordat hij de arena in gaat. Dit geeuwen kan of bewust of onbewust zijn, maar in beide gevallen werkt het.

Wanneer iemand op een feestje geeuwt, zien wij dat een aantal anderen onmiddellijk ook zin krijgt om te geeuwen. Wij lachen daarom en zeggen: 'Geeuwen is aanstekelijk.' Wat ook de reden was voor de eerste geeuw, de volgende geeuwen waren onwillekeurige aanvaardingen van de uitdaging die in de eerste besloten lag.

Velen van ons hebben wel eens meegemaakt, dat een leraar behoorlijk van zijn stuk kan raken wanneer een leerling in de klas gaapt. Het gapen van de leerling was waarschijnlijk een onbewuste poging om beter op te gaan letten. Verlichte leraren zouden het gapen in de klas moeten stimuleren. Wat echter gewoonlijk gebeurt, is dat het onderbewustzijn van de leraar het gapen van de leerling interpreteert als een bedreiging en een uitdaging van een ondergeschikte.

Zoals miljoenen jaren geleden ook gebeurd zou zijn, krijgt het lichaam van de leraar een soort chemische reactie om rebel te straffen, en de drugs die in zijn bloed afgescheiden worden, veroorzaken een sterke wens om te vechten. Aangezien hij niet op de leerling af kan lopen om hem een stomp te geven, moet de leraar zich tevreden stellen met een verbale afstraffing en een geheim voornemen om het cijfer van die leerling te verlagen, zoals ook mijzelf eens is overkomen.
Wat niet kan bestaat niet.

Reageer