Springen naar inhoud

Zout?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Sayian

    Sayian


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2004 - 06:14

Hellow,
Ik zoek, voor men eindejaarswerk, een duidelijk uitleg over het onstaan van zout in de natuur.
Hiermee bedoel ik: de verschillnde chemische reacties dat de stoffen dat zout typeren ondergaan om zout te worden.
Alvast bedankt voor een antwoord.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

MethoxyRoxy

    MethoxyRoxy


  • >100 berichten
  • 159 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 januari 2004 - 15:10

Beste Sayian,

Neem eens een kijkje op deze site klik dus hier

daar staat in het kort uitgelegd hoe zouten gevormd kunnen worden.
In iedergeval bestaat een zout dus uit ionen van een metaal en een niet-metaal, (meestal gebonden aan een zuur en een base) maar is in zijn geheel gewoon neutraal.

Deze site is in het engels maar misschien kan je hier ook informatie afhalen; succes.

Roxana

#3

Sayian

    Sayian


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 januari 2004 - 18:54

Bedankt voor de antwoord, maar ik bedoelde de vorming van NaCl in de natuur. Op die site staat het ni :). Maar ik heb toch bruikbare info gevonde.

#4

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5078 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 04 januari 2004 - 19:21

Bedankt voor de antwoord, maar ik bedoelde de vorming van NaCl in de natuur. Op die site staat het ni :). Maar ik heb toch bruikbare info gevonde.

Het is natuurlijk heel mooi dat je wat gevonden hebt, maar het is natuurlijk nog mooier als je daar ook wat gegevens van hier post. Dan is deze vraag echt afgerond en kunnen anderen er laten misschien nog wat aan hebben!
Bedankt!!

#5

Sayian

    Sayian


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 januari 2004 - 20:05

[:) ZOUT

In het spraakgebruik wordt met zout meestal de stof NaCl, natriumchloride of keukenzout, bedoeld, maar in de chemie wordt het woord in veel bredere zin gebruikt. Zout is daar in het algemeen de benaming voor een chemische verbinding met een ionogene structuur, bestaande uit kationen die (partiŽle) positieve lading en anionen die een (partieel) negatieve lading bezitten.

Men kan zich het ontstaan van een zout voorstellen als een reactie tussen een base en een zuur. Een goed voorbeeld is de reactie tussen natronloog (een base) en zoutzuur (een zuur):


NaOH + HCl => NaCl + H2O
In waterige oplossing is het zout NaCl (keukenzout) aanwezig als gehydrateerde positieve metaal ionen Na+ en gehydrateerde negatieve niet-metaalionen Cl-.

Dezelfde verbinding kan ook direct gevormd worden uit de elementen:

2Na + Cl2 ==> 2 NaCl

De verbinding tussen het metaal Na en het niet-metaal Cl is in de vaste stof niet moleculair: er zijn geen NaCl paren aan te wijzen in de vaste stof, maar de atomen zijn als ionen opeengestapeld. Deze zeer sterke structuur heeft twee belangrijke structurele effecten:

Zouten lossen vaak alleen op in zeer polaire oplosmiddelen (zoals water)
Zouten zijn bij kamertemperatuur zonder uitzondering vaste stoffen, en veel zouten smelten pas bij heel hoge temperaturen of ontleden voor de smelttemperatuur bereikt is.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures