Springen naar inhoud

Links en rechtsdraaiend melkzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

112

    112


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2004 - 14:54

Hallo

Wie kan mij meer vertellen over links en rechtsdraaiend melkzuur, het voorkomen ervan en de verschillende uitwerkingen op het lichaam ??

Bij voorbaat dank!!

Greetz

Maarten

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Elbert

    Elbert


  • Functie: Grafisch onderhoud
  • 778 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2004 - 15:13

Hier heb je vast wat aan gaat over de vraag of Rechtsdraaiend gezonder is dan Linksdraaiend melkzuur
Zoek ook eens met Google dan vind je ook wel wat.

suc6 ermee

Ohja Welkom op Chemieforum.nl :D

#3

112

    112


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2004 - 17:00

Bedankt voor de info.......

Weet je misschien ook iets over de verschillende naamgevingen in de stereochemie ??

Greetz

maarten

#4

Gideon

    Gideon


  • Chemiefoum.nl erelid
  • 337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 maart 2004 - 20:09

In de stereochemie is het gebruikelijk de notaties L(evis) (-->links) en D(exter) (--> rechts) te gebruiken.

De correcte naamgevingen zijn dan: L-2-Hydroxypropaanzuur en D-.... of in de biochemie :D als L- en D-lactaat

Dit soort dingen is zeer goed te vinden met diverse zoekmachines (Google, Chemfinder), kijk voor bruikbare internetlinks hier, ofwel in t forum Algemeen/Internet

Succes!

#5

Jantine_CF

    Jantine_CF


  • Chemieforum.nl erelid
  • 485 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2004 - 12:02

Links en rechtsdraaiende verbindingen zouden statistisch gezien evenveel voor moeten komen in de natuur. Kennelijk heeft de natuur op een zeker moment 'gekozen' voor een van beide vormen. Er wordt beweerd dat rechtsdraaiende verbindingen minder goed door het lichaam zouden worden opgenomen, maar dit is nog niet aangetoond. Dus de verhalen van mona over rechtsdraaiend melkzuur, is bla bla :D

#6

112

    112


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2004 - 10:13

Hallo,

Bedankt voor al jullie reacties. Het werkstuk is inmiddels ingeleverd. Nu maar afwachten wat voor punt het wordt :-k

Greetz

Maarten

#7

Elbert

    Elbert


  • Functie: Grafisch onderhoud
  • 778 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2004 - 11:37

Misschien kun je ook het werkstuk of een deel ervan hier posten op Chemieforum.nl hebben andere mensen er ook nog wat aan. :-k

#8

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 26 mei 2004 - 11:51

Er wordt beweerd dat rechtsdraaiende verbindingen minder goed door het lichaam zouden worden opgenomen, maar dit is nog niet aangetoond. Dus de verhalen van mona over rechtsdraaiend melkzuur, is bla bla :-k

Helemaal waar, als je kijkt naar mensen van minstens 4 jaar oud. Het is bekend dat kinderen onder de 3 tot 4 jaar problemen zouden kunnen krijgen bij een overmaat aan rechtsdraaiend melkzuur. Niets ernstigs, maar toch wel een reactie op het rechtsdraaiende melkzuur dus.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#9

Jantine_CF

    Jantine_CF


  • Chemieforum.nl erelid
  • 485 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2004 - 13:14

Het is bekend dat kinderen onder de 3 tot 4 jaar problemen zouden kunnen krijgen bij een overmaat aan rechtsdraaiend melkzuur.


He dat is dan wel weer interessant. Wat krijgen ze dan?
De levensmiddelen industrie komt dan altijd met het verhaal dat het gezonder is, omdat je het minder goed kan opnemen en er niet dik van wordt of zoiets. :-k Ik heb het nog nooit ergens wetenschappelijk bewezen gezien/gelezen.

#10

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 26 mei 2004 - 14:25

Ik heb zoiets gelezen in "Over sneeuwballen en glaasjes melk", en boek dat ik via de KNCV ooit eens heb besteld.

Overigens blijk ik niet helemaal gelijk te hebben; volgens deze website gaat het om linksdraaiend melkzuur dat de problemen geeft en niet rechtsdraaiend (waarmee maar weer wordt aangegeven hoe verwarrend het kan wezen!).
Ook blijkt het niet te gaan om kinderen tot 3 jaar, maar om baby's tot 3 maanden in grote mate en kinderen tot 1 jaar in mindere mate, waarvan de lever kennelijk niet voldoende ontwikkeld is om grotere hoeveelheden linksdraaiend melkzuur af te breken. Ik neem aan dat ze dan stofwisselingsproblemen krijgen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#11

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 mei 2004 - 16:18

je zult er bijna duizelig van worden als alles zo draait :-k
Maar er is toch ook een verschil op welke plaats van de wereld je bevind.
In het zuiden of het Noorden of heeft dat hier niets mee te maken?

MvG Ron

#12

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 26 mei 2004 - 18:11

Ik denk dat je lactose-intolerantie bedoelt; vooral negro´de mensen missen soms een eiwit dat zorgt voor de afbraak van lactose. Ik weet niet of er ook zoiets bestaat voor melkzuur... :-k
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#13

Lithium

    Lithium


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 juli 2004 - 20:40

Links en rechtsdraaiende verbindingen zouden statistisch gezien evenveel voor moeten komen in de natuur. Kennelijk heeft de natuur op een zeker moment 'gekozen' voor een van beide vormen. Er wordt beweerd dat rechtsdraaiende verbindingen minder goed door het lichaam zouden worden opgenomen, maar dit is nog niet aangetoond. Dus de verhalen van mona over rechtsdraaiend melkzuur, is bla bla ;)

het lichaam is wel beter in staat om om te gaan met linksdraaiend dan met rechtsdraaiend melkzuur. Dit ondervind je bijvoorbeeld bij van die melkzuurpolymeren die gebruikt worden om kaakschroeven te maken. (dat zijn van die leuke dingen die een kaakchirurg in je mond schroeft als je iets heel erg stoms gedaan hebt met je gezicht)
Maak je de schroef van linksdraaiend melkzuur dan is je lichaam in staat om deze vrij snel af te breken. Maak je m van rechtsdraaiend melkzuur dan duurt de afbraak veel langer. (logisch! voor linksdraaiend hebben we immers enzymen) Geplaatste afbeelding

Jorim: Reageer a.u.b. niet op topics die al lange tijd niet meer actief zijn (of je moet een zeer goede of belangrijke opmerking hebben). Hierdoor komt die topic weer helemaal bovenin de lijst te staan, wat ten koste gaat van het overzicht. Zie Algemene Regels...

Veranderd door Jorim, 14 juli 2004 - 20:45






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures