petroselinezuur/oleïnezuur

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 5

petroselinezuur/ole

is het mogelijk dat de formules van deze bovengenoemde stoffen dezelfde zijn? Ze vormen, samen met palmitinezuur en linolzuur, de vette olie die aanwezig is in Venkel.

Nog een vraagje: is cumarine een op zichzelf staande stof (C9H6O2) of is het een verzamelnaam voor verschillende inhoudsstoffen?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.116

Re: petroselinezuur/ole

Coumarine (of cumarine) = 1,2-benzopyron. Het is inderdaad een op zichzelf staande stof, hoewel er diverse andere stoffen afgeleid van cumarine zijn met cumarine in de naam (dihidrocumarine, 6-methylcumarine etc.)

Het is o.m. een geurstof en komt voor in bijvoorbeeld kaneel en tonka bonen. In de parfumerie is cumarine een belangrijke stof, fougère prfums kunnen niet zonder. Cumarine mag niet meer gebruikt worden in levensmiddelen, het heeft een anti-bloedstollende werking met alle risico's van dien.
β-Damascenon en maneschijn

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: petroselinezuur/ole

De structuurformules van petroselinezuur en oleïnezuur zijn inderdaad hetzelfde, maar beiden bevatten een dubbele binding die op een andere plaats zit. Die van petroseline zit 3 plaatsen meer naar de zuurgroep toe...

Petroselinezuur (cis-6-octadeceenzuur)

Oleïnezuur (cis-9-octadeceenzuur)

Afbeelding

Reageer