[Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer

[Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

Bedankt!

Martie

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: [Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

Zoutzuur is een splitsing van H+ en Cl-.

Deze splitsing kan alleen optreden in water.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: [Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

Wacht nog op meer reakties, maar om te beginnen heeft HCl een kookpunt van -85 C, en is bij kamertemperatuur dus een gas. Als je een fles geconcentreerd zoutzuuroplossing opendraait, komt de damp eraf (niet opsnuiven!).
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Re: [Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

bedankt voor the quick response!

Martie

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: [Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

@ Wouter Masselink: Hoe knoop ik jouw uitleg aan andere sterke zuren zoals zwavelzuur:

Wikipedia:
Forms of sulfuric acid

Although 100% sulfuric acid can be made, this loses SO3 at the boiling point to produce 98.3% acid. The 98% grade is also more stable for storage, thus it is the usual form for "concentrated" sulfuric acid. Other concentrations of sulfuric acid are used for different purposes. Some common concentrations are:

33.5%, battery acid (used in lead-acid batteries)  

62.18%, chamber or fertiliser acid  

77.67%, tower or Glover acid  

98%, concentrated
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: [Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

HCL zou wel kunnen bestaan. HCL is echter geen zoutzuur. Zoutzuur is een splitsing van H+ en Cl-.

Hetzelfde geld voor NaOH. NaOH tabletten bestaan gewoon, deze bezitten echter geen schadelijke eigenschappen zolang ze niet met water in aanraking komen.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: [Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

Aha, een kwestie van naamgeving dus. In zuivere vorm noem je het waterstofchloride, en als je waterstofchloride oplost in water noem je het zoutzuur. Inderdaad, Wikipedia:
Zoutzuur is een oplossing van waterstofchloride, de chemische verbinding met molecuulformule HCl.

/......../

Hoewel HCl zelf een gas is bij kamertemperatuur is het beter bekend als een bijzonder geconcentreerde waterige oplossing, zoutzuur.
Je gaat een stof dus pas een zuur noemen in een oplossing waarin H3O+ ionen ontstaan? Dus toen ik in een eerdere post "zoutzuuroplossing" schreef was dat eigenlijk dubbelop....?..(pleonasme met een moeilijk woord)...
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 4.161

Re: [Scheikunde] Waarom kan zuiver zoutzuur niet bestaan?

Is idd een mooi subtiel pleonasme. Je zult dus ook zien dat de PH toeneemt naarmate je meer HCl bij water stopt, maar na een bepaalt punt neemt de PH ook weer langzaam af, omdat alle H2O's verandert zijn in H3O+jes. Dan is je maximale PH bereikt.
De tekst in het hierboven geschreven stukje kan fouten bevatten in: argumentatie, grammatica, spelling, stijl, biologische of scheikundige of natuurkundige of wiskundige feiten kennis. Hiervoor bied StrangeQuark bij voorbaat zijn excuses aan.

Reageer