Springen naar inhoud

hoe werken antiklontermiddelen?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

loesje_CF

    loesje_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 juni 2004 - 15:45

Hoi
Ik wou graag weten hoe het komt dat door een antiklontermiddel als bijvoorbeeld magnesiumsulfaat zout minder of niet gaat klonteren.

kissies loesje

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 11 juni 2004 - 16:23

De belangrijkste reden dat zout gaat klonteren is, omdat er vocht bij komt. Een antiklontermiddel trekt het vocht aan in plaats van het zout zelf (het heeft a.h.w. een hogere affiniteit voor water dan het zout), terwijl het nog steeds korrelig blijft. Dus magnesiumsulfaat wordt niet zo klonterig als gewoon zout als het vochtig wordt.
Uiteraard geldt dit maar tot zekere hoogte; als je echt druppels water aan je zoutvaatje gaat toevoegen gaat het uiteindelijk toch wel klonteren.

Overigens wordt magnesiumsulfaat vaak gebruikt in de organische chemie om een bepaald oplosmiddel watervrij te maken: door er flink wat MgSO4 bij te doen wordt effectief al het water aan het oplosmiddel onttrokken.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures