HPLC kolom

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 7

HPLC kolom

Ik heb een gebruikte HPLC Reversed Phase kolom overgenomen van iemand, om er thuis in een HPLC wat mee te experimenteren.

Tijdens het vervoer is het buisje een paar graden verbogen op 1 punt (vraag me niet hoe:s).

Betekend dit meteen dat de hele kolom niet meer betrouwbaar is, of kan ik het gewoon in een bankschroef voorzichtig terugbuigen en (zou) er dan verder niets meer aan de hand moeten zijn?

Berichten: 337

Re: HPLC kolom

Naar mijn weten zijn HPLC pakkingen erg gevoelig voor schade. Waarschijnlijk is deze niet meer homogeen verdeeld waardoor je een minder goede scheiding kunt verwachten. Bovendien denk dat het niet verstandig is de kolom terug te buigen...

Ik ben geen expert op dit gebied, maar wellicht zijn er op t forum wat analytici die hier wat meer van weten. Iemand? ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: HPLC kolom

Ook ik ben geen analyticus (niet gespecialiseerd iig) maar inderdaad, de pakking van een HPLC-kolom kan absoluut niet tegen fysieke mishandeling. Ik denk dat je sowieso niet moet terugbuigen. En je zal hem moeten uittesten om te zien of de pakking nog homogeen genoeg is...
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: HPLC kolom

De zogenoemde RPLC kolom is denk ik niet zo goed meer te gebruiken het zou kunnen dat inderdaad je pakking niet meer helemaal goed is voor een goede bepaling. De pakking bestaat uit silical-gel en deze kun je modificeren door een chemische reactie met bijvoorbeeld dimethyloctadecylmonochloorsilaan. Misschien omdat je de kolom moet voorbehandelen en je verandert niets aan de buiging zou je het kunne proberen maar ik denk dat de pakking niet goed sluitende is bij de buiging en dan krijg je storing in je uitkomsten. En misschien wel een tweede dode tijd. Ik berust dit totaal de theorie heb zelf nooit zo'n kolom gebogen ;)

MvG Ron

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: HPLC kolom

Via de 'Report' knop, ik denk dat iemand een foutje heeft gemaakt, kreeg ik onderstaande reactie binnen en dat is dus gewoon dé oplossing om je kolom te testen of deze nog goed is (daarom schop ik deze oude topic ook weer omhoog):

Of de kolom nog betrouwbaar is kan getest worden door het testchromatogram behorende bij de kolom na te werken. Controleer dan op retentie tijden en piekvormen als schotelgetal en asymetry. Indien je het testchromatogram niet hebt kan je dit opvragen bij de leverancier van de kolom.

Reageer