Springen naar inhoud

[scheikunde] wijn maken


  • Log in om te kunnen reageren

#1

TDocJJ

    TDocJJ


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 oktober 2004 - 17:32

hallo,
Ik moet voor school (ik zit nu in HAVO 5) een profielwerkstuk maken. Ik heb gekozen voor het vak scheikunde, en onderwerp wijn maken.
Ik moet hier een aantal onderzoekjes bij doen, die niet te moeilijk zijn (ik heb namelijk beperkte tijd)
heeft hier iemand ideeen voor?

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 05 oktober 2004 - 18:36

Welkom op Chemieforum.nl :cry:

Ik zou toch eerst even Googlen op 'wijn maken', maar als dat niks echt zinnigs opleverde geef je maar weer een seintje..

#3

Myrte

    Myrte


  • 0 - 25 berichten
  • 23 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 oktober 2004 - 18:58

je kunt natuurlijk wijn proeven :D , niet dat ik zo'n alcoliste ben hoor :cry:
tja...goeie vraag!misschien kun je kijken of in alle wijn evenveel alcohol zit, of de verschillen tussen rode wijn, witte wijn en rosť??
ideetje?

groetjes Myrte

#4

TDocJJ

    TDocJJ


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 12:39

Welkom op Chemieforum.nl :cry:

Ik zou toch eerst even Googlen op 'wijn maken', maar als dat niks echt zinnigs opleverde geef je maar weer een seintje..

Ik heb al gekeken op Google. Ik ben zelf ook al bezig met wijn maken. Naast het wijn maken moet ik ook nog een aantal extra proefjes doen voor mijn profielwerkstuk. Voor die extra proefjes mag ik ook wijn uit de supermarkt gebruiken, zodat ik niet hoef te wachten tot mijn eigen gemaakte wijn klaar is. Ik heb alleen geen idee wat voor proefjes ik zou kunnen uitvoeren met middelen die op een doorsnee middelbare school ter beschikking staan. Op het internet heb ik in ieder geval nog niks kunnen vinden..... Hebben jullie misschien nog ideeen.

Alvast bedankt.

Johan

#5

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 13:16

Ahh, nu vat ik hem, het is een uitbreiding op alleen het wijn maken. Als het goed is heb je waarschijnlijk wel gelezen dat wijnsteenzuur je wijn kan maken of verpesten. En over de bepaling van wijnsteenzuur, zie hier...

Verder kan je ook nog de pH meten, is witte wijn inderdaad zuurder dan rode wijn, etc

#6

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 13:24

In wijn zitten wel wat dingen die je ook op school moet kunnen bepalen.

Bijvoorbeeld (open deur) alcohol. Kijk eens of je kan bepalen of het percentage alcohol wat er volgens het etiket in zit overeenkomt met de werkelijkheid (ik weet niet hoe je alcohol het makkelijkst kan bepalen, zal eens kijken).

Of kijk eens naar de pH.

Vergelijk wijnen van verschillende landen/gebieden.

Kijk naar welke en hoeveel suikers er inzitten.

Enzovoorts... :cry:

EDIT
Jorim was eerder...

Veranderd door Beryllium, 06 oktober 2004 - 13:25

You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#7

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 13:31

Dit is natuurlijk een hele mooie GC proef :cry:
Het alcohol kun je mooi bepalen met natuurlijk een goed te gebruiken standaard monster. :D

MvG Ron

#8

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 13:51

Bijvoorbeeld (open deur) alcohol. Kijk eens of je kan bepalen of het percentage alcohol wat er volgens het etiket in zit overeenkomt met de werkelijkheid (ik weet niet hoe je alcohol het makkelijkst kan bepalen, zal eens kijken).

Destillatie en dan continu de temperatuur bijhouden. Blijft de temperatuur van het 'gas' rond de 70įC dan is het alcohol en komt die erboven moet je direct stoppen met destilleren. Je destilaat is dan alcohol...

#9

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 16:51

Vormt alcohol (ethanol) dan geen azeotroop met water?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#10

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 18:16

Nee pas vanaf 96% ethanol met 4% water, dacht ik, in ieder geval is het met alcoholische dranken geen probleem.

#11

JvG_CF

    JvG_CF


  • >25 berichten
  • 51 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 20:48

Moet even reageren, beryllium heeft gelijk. Alcohol en water vormen een azeotroop, waarvan het kookpunt onder die van water en ethanol afzonderlijk ligt.

Dus je krijgt bij destillatie van de wijn (bevat zowel water als ethanol) altijd alcohol
met 4% water erin en niet puur.

#12

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 21:52

Ohhh op die manier, typisch verhaal van bel en klepel, maar als je die 4% weet dan is die meting toch nog nauwkeurig genoeg voor een voortgezetonderwijs-experiment ???

#13

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 06 oktober 2004 - 22:06

Nee, daar heb je wel gelijk in. Ik denk dat je blij mag zijn met maar 4% verontreiniging...
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#14

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 07 oktober 2004 - 12:16

Wijn mag volgens de warenwet alleen worden geconserveerd met sulfiet, het percentage sulfiet in wijn bepalen is ook een mogenlijkheid.
β-Damascenon en maneschijn

#15

snowdude

    snowdude


  • 0 - 25 berichten
  • 17 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 oktober 2004 - 19:31

Ik snap nie zo goed wat je bedoelt, maar in wijn zitten verschillende soorten zuren, 2 ŗ 3 denk ik. Die verhouding verandert naargelang de wijn ouder wordt. Misschien kunt ge da eens bezien.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures