Springen naar inhoud

Zout uit brood halen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Geantor

    Geantor


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2004 - 11:18

Kan iemand mij vertellen hoe ik het zout uit brood haal? :cry: Dit is voor een school experiment. Geplaatste afbeelding

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 oktober 2004 - 11:22

Wat wil je er mee doen?
wil je een zout(NaCl) analyseren in brood? Concentratie?
Wat voor een mogelijkheden voor analyse heb je?
Dus nog iets meer duidelijkheid over je project. :cry:

MvG Ron

#3

Geantor

    Geantor


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2004 - 11:24

Ik heb de opdracht gekregen om zout uit een broodje hamburger te halen.
Nu weet ik niet hoe ik zout uit brood haal? Kan dit doormiddel van oplossen in: water, zuur/base, extraheren etc...
en het doel einde hier uit eindelijk van is het zoutgehalte van een broodje bepalen.

#4

joepiedepoepie

    joepiedepoepie


  • >250 berichten
  • 311 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2004 - 12:20

Waarom neem je niet contact op met Het Voedingscentrum of zo? Misschien hebben ze bij TNO wel een maniertje.... maar ik denk niet dat dit huis-tuin-en-keuken maniertjes zullen zijn.

#5

Geantor

    Geantor


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2004 - 13:13

Ik had eigenlijk gehoopt dat er een simpel trucje voor was dat ik over het hoofd had gezien :cry:
Ach jah morgen heb ik de proef dus ik laat jullie de manier nog wel weten :D
toch bedankt

#6

Takolin

    Takolin


  • >25 berichten
  • 81 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2004 - 18:52

Je broodje in water leggen.
uitdampen.
Uitgedampte zouten oplossen in zo weinig mogelijk water oplossen;
KCrO4 meen ik mij te herinneren toevoegen.
Titreren met AgNO3 vorming van witte neerslag AgCl en chloride gehalte is verdwenen bij de vorming van een rode neerslag AgCrO4, dat beter oplost dan AgCl.
Na-gehalte kun je volgens mij niet bepalen of toch moelijk. "zout"-gehalte slaat volgens mij toch op het chloride gehalte in niet alleen op NaCl

#7

Geantor

    Geantor


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 oktober 2004 - 22:59

takolin had bijna gelijk, behlave dan dat hij niet langer legaal bruikbare stoffen wou gebruiken :D
Men laat het brood droog worden. (in de oven bakken, of een week laten liggen)
Hierna lost men het brood op in water. En filtreerd de rest stoffen. (het smeuige brood.)
Hierna voegd men een vooraf bepaalde (overmaat) van Zilvernitraat toe.
Hierna gebruikt men Kaliumcyanaat om met het overgebleven Zilver te reageren.
Als indicator gebruikt men BV. AmmoniumIjzer(III)sulfaat.(de indicator kleurt diep rood.)
verder is het een kwestie van titreren en rustig afwachten.

Zo dat was weer zeer leerzaam Geplaatste afbeelding en koppijn bezorgend :P
(de koppijn kwam door het vervelende lachje van mijn docent die mij stond uit te lachen toen ik er achter kwam dat ik de indicator vergeten was ;)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures