Springen naar inhoud

Vanderwaalskrachten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jetten

    jetten


  • >25 berichten
  • 32 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 oktober 2004 - 15:42

Waarom verhoogt de Van der Waalskrachten het kookpunt?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 16 oktober 2004 - 18:28

Als je bekijkt wat koken eigenlijk voor proces is, kan dat eenvoudig uitgelgd worden:

Koken is eigenlijk het loskomen van de moleculen van een stof van elkaar. Zoals je denk ik wel weet, zijn de moleculen in vaste fase dicht opeen gepakt (soms zelfs heel gestructureerd, bijv. bij water). In de vloeibare fase zijn moleculen beweeglijker, maar worden door de Vanderwaalskrachten bijeen gehouden.

In de gasfase, die ontstaat als de vloeistof gaat koken, breken de moleculen los. De energie die door het verwarmen aan de moleculen wordt toegevoegd, is dan groot genoeg om de "lijmende" werking van de Vanderwaalskrachten op te heffen.

Logisch dus: als je sterkere Vanderwaalskrachten hebt in een bepaalde stof, moet je dus meer energie aan de vloeistof toevoegen om die krachten te overwinnen. Dat betekent dus dat je meer warmte moet toevoegen om het koken te laten beginnen (warmte is immers ook energie), en dus is er sprake van een hoger kookpunt.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures