Springen naar inhoud

verschil tussen alcohol ethylalcohol, gedsitilleer


  • Log in om te kunnen reageren

#1

ghostwriter

    ghostwriter


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 oktober 2004 - 10:43

Hallo,
Ik ben geen scheikundige, maar voor een vertaling (die niet over scheikunde gaat) zou ik graag willen weten of het volgende zou kunnen kloppen:
"de heldere vloeistof is zuivere gedistilleerde alcohol (ethylalcohol vol% 96,4-96,5)"


mvg Katja

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 24 oktober 2004 - 12:08

Hallo Ghostwriter, welkom op Chemieforum.nl!

Grammaticaal zal het wel kloppen neem ik aan ;)

Ethylalcohol is niet echt een veelgebruikte benaming, in de normale omgang heb je het over ethanol. Het enige waar ik over val is de combinatie "zuivere" en "vol% 96,4-96,5". Dat laatste houdt in dat de alcohol nog ongeveer 3,5% water bevat: het is dus juist niet zuiver.

Als je er van zou maken:
"de heldere vloeistof is gedistilleerde alcohol (ethanol 96,4-96,5 volume%)"
is er chemisch gezien niets op aan te merken!
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#3

ghostwriter

    ghostwriter


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 oktober 2004 - 12:16

Bedankt voor je bericht. Ik denk dat ik de zaak opschrijf zoals jij hierboven hebt aangegeven. Ik was in verwarring, omdat ik dacht dat gedistilleerde dranken een alkoholpercentage hebben dat veel lager is dan 96%. Blijkbaar is de term "gedistilleerde alkohol" iets anders.
grts Katja

Veranderd door ghostwriter, 24 oktober 2004 - 12:16


#4

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 24 oktober 2004 - 12:38

"Gedestilleerd" heeft meerdere betekenissen... naast een groep sterke dranken duidt het ook op "destillatie", een techniek om bijv. water en alcohol die zijn gemengd (vrijwel) helemaal uit elkaar te halen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

#5

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 oktober 2004 - 10:50

ethanol is moeilijk buiten een laboratoriumsituatie zuiver te houden: het trekt water uit de lucht aan tot het verdund is tot ongeveer 96%. In die toestand kan je het lang bewaren zonder noemenswaardige verdere verdunning.

Ik maak zelf likeur door het trekken van kruiden op "zuivere" alcohol, het gaat hierbij dan om niet gedenatureerde ethanol van 96,3%. Zuiver zou in dit verband dus ook kunnen slaan op het feit dat de alcohol niet gedenatureerd is en dus drinkbaar. Overigens natuurlijk pas na verdunning met water, alcohol van 96% is buitengewoon gevaarlijk om te drinken.
β-Damascenon en maneschijn

#6

rubberduk_CF

    rubberduk_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 november 2004 - 17:24

hmzz verbeter mij als ik het fout heb.

ik denk dat als je het vacuum destilleerd het alcohol % hoger kan maken bijna 100%

doordat het ethanol geen water uit lucht kan aantrekken zou dit theoretisch moeten kunnen.


rubberduk

#7

Martijntje_CF

    Martijntje_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 november 2004 - 20:54

Volgens mij kan bijna 100% niet hoor.
96% is toch ongeveer het maximum.

#8

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 november 2004 - 21:09

Er is wel 100% alcohol te verkrijgen.
Voorbeeld BOOM 100% zeer zuiver ethanol

MvG Ron

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 november 2004 - 06:48

Volgens mij kan bijna 100% niet hoor.
96% is toch ongeveer het maximum.

Een mengsel van 96% alcolhol en 4% water heeft bij normale atmosferische druk een vast kookpunt, en niet zoals andere mengsels en andere verhoudingen een zogenaamd kooktraject. Omdat destillatie erop gericht is mengsels gedurende hun kooktraject te scheiden in componenten lukt dat met dit mengsel niet..... Hoe dat bij andere drukken geldt, weet ik niet.

Een andere manier om dat te bekijken: als je een mengsel van 96% alcohol en 4% water kookt, heeft de damp erboven precies deze zelfde samenstelling.

Een mengsel met deze eigenschappen heet een Azeotroop.

Verder is het interessant dat deze azeotroop een lager kookpunt heeft dan de twee zuivere stoffen (en dan alle andere mengverhoudingen). Er bestaan ook azeotropen die een hoger kookpunt hebben dan de twee stoffen waaruit ze zijn opgebouwd.

#10

Martijntje_CF

    Martijntje_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 november 2004 - 21:50

Weer wat geleerd ;)

#11

jack de keyzer

    jack de keyzer


  • >250 berichten
  • 251 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 november 2004 - 20:23

Corrigeer mij als ik het mis heb, maar ik meen te weten dat ťťn van de gangbare, eenvoudige methoden om bijna 100% zuivere ethanol te krijgen, is het toevoegen van een voldoende hoeveelheid watervrij kopersulfaat. Zolang het witte kopersulfaat kristalwater opneemt wordt het blauw, blijft het wit dan zou bijna alle water uit het azeotroop mengsel opgenomen moeten zijn.
Groeten,
Jack





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures