BH4 bepalen met titratie?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 485

BH4 bepalen met titratie?

Hoe kan je NaBH4 bepalen, liefst m.b.v. een titratie.

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: BH4 bepalen met titratie?

Volgens mij kun je de concentratie van NaBH4 het nauwkeurigst bepalen door het natriumgehalte te bepalen (AAS of AES). Bij titratie van het borohydride anion met zuur (in water) kunnen er een aantal complicaties optreden die de nauwkeurigheid van de meting beinvloeden.

NaBH4 reageerd met zuur (bijv. zoutzuur) op de volgende manier:

2 NaBH4 + 2 HCl -> B2H6 (g) + 2 H2 + 2 NaCl

Dit lijkt een prima methode. Echter B2H6 kan worden gehydrolyseerd oiv water volgens:

B2H6 + 6 H2O -> 2B(OH)3 + 6H2

(Eerst coordineert een watermolecuul met zijn vrije electronenpaar aan één van de lege p-orbitalen van het boraan. Vervolgens wordt H2 geelimineerd. Dit herhaald zich dan tot B(OH)3 is gevormd. NB: deze reactie verschilt wezenlijk van de eerste reactie met zuur)

De vraag is dus hoeveel B2H6 (g) er uit je oplossing borrelt (tijdens je titratie) in verhouding tot de hoeveelheid die wordt gehydrolyseerd. Dat is afhankelijk van de precieze condities waaronder je de titratie uitvoerd en niet echt te rationaliseren. Als je hier geen rekening mee houdt krijg je een afwijking in je NaBH4 concentratie. Een ruwe indicatie van je concentratie kun je er waarschijnlijk wel mee krijgen.

Leuk om te vermelden is nog dat je organische oplossingen van Grignard-reagentia (RMgX) en organolithium verbindingen (RLi) kunt titreren met een oplossing van tert-butanol in xyleen. Ortho-phenanthroline gebruik je dan als indicator. Helaas werkt dit niet voor NaBH4.

Berichten: 485

Re: BH4 bepalen met titratie?

Zou een redox titratie niet kunnen. Immers BH4 is een reductor, je kan er glucose mee omzetten in sorbitol ;)

Reageer