Springen naar inhoud

Scheikunde


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Domus

    Domus


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 december 2004 - 19:16

Hallo, kan iemand mij aub vertellen (graag uitvoerig als dat kan) in hoeverre
de temperatuur invloed heeft op de oplosbaarheid van zouten
Zeer bedank alvast. Ik heb deze informatie namelijk nodig voor mijn Scheikunde
PO en daarmee kan ik mijn cijfer van de 1e periode ophalen. Ik zit in de 4e klas van het JvO stedelijk gymnasium te Amersfoort. Met de beta-vakken hebben ik altijd al iets moeite gehad
Mijn email adres is (...)

Alvast bedankt
Domus

Beryllium: emailadres verwijderd. Ga er niet van uit dat mensen je persoonlijk gaan emailen... gewoon af en toe het forum bezoeken!
Ik denk trouwens, afgaande op je uitleg, dat een Chemlevel van 8 niet helemaal juist is :oops:

Veranderd door Beryllium, 01 december 2004 - 19:52


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 01 december 2004 - 22:57

Verhoging van de temperatuur verhoogt de oplosbaarheid van zouten.

Het is het best uit te leggen als je iets van thermodynamica weet, maar daar ga ik maar niet van uit.

Een systeem (zout en oplosmiddel) wil ongeorganiseerder worden bij verhoging van temperatuur. In zout als vaste vorm zitten de ionen erg gestruktureerd/georganiseerd. Wanneer deze ionen in oplossing zijn is dit de situatie veel ongeorganiseerder. Bij verhoging van temperatuur verdient dat laatste dus de voorkeur en zal er meer zout opgelost worden.

Kun je hier wat mee?

#3

Tom_CF

    Tom_CF


  • >100 berichten
  • 159 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 december 2004 - 01:48

Verhoging van de temperatuur verhoogt de oplosbaarheid van zouten.

Hoewel ze niet talrijk zijn bestaan er uitzonderingen op deze regel. Bij sommige lithiumzouten en ceriumsulfaat bijvoorbeeld daalt de oplosbaarheid bij een stijging van de temperatuur. Dit echter als kanttekening, in het algemeen kun je ervan uitgaan dat de oplosbaarheid van zouten in water met stijgende temperatuur toeneemt.

Kanttekening 2: Bij gassen daalt (in tegenstelling tot zouten) in het algemeen de oplosbaarheid in water bij stijgende temperatuur.

#4

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5075 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 02 december 2004 - 08:43

Het is het best uit te leggen als je iets van thermodynamica weet, maar daar ga ik maar niet van uit.

Dat mag je mij wel even vertellen, ik heb namelijk de 'simpele' versie in mijn hoofd die je hebt verteld...

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 december 2004 - 11:44

Laten we het proberen.

De oplosbaarheid wordt bepaald door het evenwicht oplossen <-> kristalliseren. In het evenwicht geldt dat ΔG = ΔH - TΔS = 0.

Voor zouten geldt dat de kristalstruktuur heel strak in elkaar zit, zeker voor polyvalente ionen. ΔH voor het oplossen is daardoor positief. De oplossing biedt echter voor de ionen veel meer vrijheid: ΔS is dus ook positief. Als de temperatuur wordt verhoogd wordt de ΔS term belangrijker, en zal er meer oplossen. Bij geconcentreerdere oplossing zal ΔS steeds kleiner worden, en zo wordt evenwicht bereikt.

Voor gassen geldt het omgekeerde verhaal, zowel ΔH als ΔS voor oplossen zijn negatief.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures