Springen naar inhoud

Invloed van amylase op zetmeel.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Teats

    Teats


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 14 december 2004 - 19:17

Beste mensen,
Wij hebben vorige week een opdracht gemaakt waarbij we de invloed van amylase op de vertering van zetmeel moeten bepalen. Nou ben ik eruit gekomen dat er amylose amylopectine onstaat.(na toevoegen jood en amylase) Omdat het een bruinige kleur had, is er meer amylopectine ontstaan dan amylose.Toch?
Toen moesten we er benedicts-oplossing bij doen en verwarmen.. de oplossing wordt oranje. Ik weet dat benedicts-oplossing suikers kan aantonen. Maar wat gebeurt er nou precies hier.. Help [!]
Wij hebben van deze proef ook de lichtintensiteit bepaalt na het toevoegen van amylase.. Hoe kan het dat de lichtintensiteit % kleiner wordt na het toevoegen van amylase?

Met vriendelijke groet,
Teats

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

oiio

    oiio


  • >100 berichten
  • 198 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 december 2004 - 20:38

zetmeel is een polysacharide, een binding van vele suikerdeeltjes dus.
als deze keten door een enzym (amylase) wordt verbroken, komen deze "suiker-onderdelen" vrij als aparte suikers.
(hier iks ook H2 O nodig om de verbroken bindingen "op te vullen")
daarom wordt je oplossing oranje

ps: kleine hulp zit em ook in de naamgeving:
...ase = enzym
...ose = suiker

(amyl... heeft ook iets te maken dat het van zetmeel komt maar dat weet ik niet meer zeker hoe het ineen zat, dus laat ik aan anderen over Geplaatste afbeelding

dat is toch al een deeltje van de vraag.
over hoeveelheden die gevormd worden en lichtintensiteid kan ik je niets vertellen

Veranderd door Strontium, 14 december 2004 - 20:41


#3

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 14 december 2004 - 23:18

zetmeel kan worden gescheiden in twee componenten: een deel wat oplosbaar is in koud water (amylopectine) en een deel wat hierin niet oplost (amylose).

Amylose (ongeveer 20 gewichts%) is een lineaire keten van glucose-eenheden die kop-staart aan elkaar gebonden zijn (1,4'-α-glycosidische bindingen).

Amylopectine (ongeveer 80 gewichts%) heeft een meer complexe driedimensionale struktuur. Het bestaat ook uit een lineaire glucose keten (zie boven), maar om de ongeveer 25 glucose-eenheden treedt een vertakking op (1,6'-α-glycosidische binding)

Amylase (een glycosidase) breekt zetmeel af tot glucose.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures