elektrofiel en nucleofiel

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 32

elektrofiel en nucleofiel

kunnen jullie eens het onderscheid geven tussen elektrofiel en nucleofiel, en kunnen jullie ook eens aangeven hoe je dit kan herkennen met eventueel als het kan een voorbeeldje.

Met vriendelijke groeten

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: elektrofiel en nucleofiel

elektrofiel Molecuul dat een tekort aan elektronen heeft, hoewel het niet positief geladen hoeft te zijn. Deze term wordt in reacties gebruikt om het deeltje aan te geven dat elektronen ontvangt.

hier staat ook nog wat over electrofiel en nucleofiel

Mvg Ron

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: elektrofiel en nucleofiel

Nah, dat dekt de lading toch niet helemaal.

Nucleofielen en electrofielen zijn atomen/ionen, al dan niet gebonden in groter Molecuul, die graag met elkaar reageren. De termen worden gebruikt om aan te geven op wat voor een manier een Molecuul waarschijnlijk wil reageren.

Nucleofielen hebben een negatieve of gedeeltelijk negatieve lading (δ-) en zijn dus electronenrijk. Ze bezitten een gevulde valentieorbitaal. Electronegatieve elementen zijn vaak nuleofiel. Ook kunnen elementen nucleofiel worden door de invloed van naburige atomen.

Voorbeelden: OH- (hydroxide), NC- (cyanide), H- (hydride), RO- (alkoxide), R3C- (carbanion; bijv. een grignard H3C-Mg-Br), water, alcoholen, ammonia, amines, fosfanen , het л-systeem van alkenen, alkynen en aromaten, etc

Voor electrofielen geldt het omgekeerde: ze hebben een positieve of gedeeltelijk positive lading (δ+) en zijn dus electonenarm. Ze bezitten een lege valentieorbitaal. Electropositieve elementen zijn vaak electrofiel. Ook kunnen elementen electofiel worden door de invloed van naburige atomen.

Voorbeelden: H+, R3CX (X=halogeen, OH2+, NH3+, etc), R3C+ (carbokationen), R(CO)X (carbonylgroepen: aldehydes, ketonen, esters, carbonzuren, amides, etc), metaalionen, de koolstofatomen van alkenen, etc

Koolstofatomen kunnen dus zowel nucleofiel als electrofiel zijn, afhankelijk van de naburige atomen.

Sommige atomen, met name de metalen uit (midden van) het d-blok in het periodiek systeem, kunnen (afhankelijk van het Molecuul waarin ze 'zitten') tegerlijkertijd nucleofiel en electrofiel zijn. Ze bevatten volle en lege valentieorbitalen die dicht bij elkaar in energie liggen, en beiden voor reacties in aanmerking komen.

Berichten: 32

Re: elektrofiel en nucleofiel

jup bedankt dat verduidelijkt al veel

greetz

Gebruikersavatar
Berichten: 2.330

Re: elektrofiel en nucleofiel

Nah, dat dekt de lading toch niet helemaal.
dat wist ik wel aanvullingen altijd welkom toch :D

MvG Ron

Reageer