scheiding GC

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 13

scheiding GC

Hallo allemaal,

Wie kan mij uitleggen hoe de scheiding werkt van apolaire en polaire componenten bij een zeer apolaire GC kolom en een dikke film.

Alvast bedankt !!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: scheiding GC

OK, je hebt dus een zeer apolaire kolom. Als je het over chromatografie hebt kan je altijd het zogeheten "like likes like" principe aanhouden, wat wil zeggen dat stoffen die het meest op elkaar lijken het liefst met elkaar in contact blijven. Bij een apolaire kolom houdt dat dus in dat de meest apolaire analyten het langste in contact met de kolomfilm zullen blijven.

M.a.w., in jouw geval zal scheiding vooral plaatsvinden op (a)polariteit: de meest apolare stoffen zullen de langste retentie hebben.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 16

Re: scheiding GC

Twinkle schreef: Hallo allemaal,

Wie kan mij uitleggen hoe de scheiding werkt van apolaire en polaire componenten bij een zeer apolaire GC kolom en een dikke film.

Alvast bedankt !!
Ten eerste wat de ander opmerkt klopt, dat bij een apolaire kolom eerst de polaire stoffen uit de kolom komen en daarna pas de apolaire stoffen.

Daarnaast zal bij gelijke polariteit de stof met het laagste kookpunt eerder uit de kolom komen dan de stof met een hoger kookpunt.

Verder spelen de volgende zaken ook een rol:

Hoe dikker de filmlaag met stationaire fase, hoe beter de stoffen van elkaar gescheiden worden.

Hoe kleiner de interne diameter van de kolom, hoe beter de stoffen van elkaar gescheiden worden.

Berichten: 266

Re: scheiding GC

Hoe dikker de filmdikte hoe groter de retentietijd maar de scheiding wordt niet beter want de piekbreedte neemt erg toe. Meestal neemt de resolutie toe met een afname van de filmdikte. Beter is om iets minder te injecteren of een hogere split te gebruiken.

Voor een scheiding met vluchtige solventen mag een iets dikkere filmdikte gebruikt worden.

Bij een apolaire stationaire fase gebeurt de scheiding enkel op dampdruk (~kookpunt)

naast enkele andere parameters met kleinere invloed zoals viscositeit en evaporation rate.

Reageer