Miniaturisering HPLC

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 130

Miniaturisering HPLC

Ik ben op zoek naar goede/inhoudelijke informatie over miniaturisering in de HPLC. Op internet kan ik wel appicaties e.d. vinden maar geen goed principe/uitleg o.i.d.

Wie kan mij helpen?

Berichten: 1.153

Re: Miniaturisering HPLC

bij geminiuturiseerd LC is alles hetzelfde als bij normal bore LC. alleen de volumes zijn kleiner.

De volumes van de pomp, injector, tubing, detector etc is allemaal heel klein. Dit geeft vaak problemen. Een lek met 100 nL/min. is minder snel gevonden dan een lek met 1 mL/min.

maar de principes zijn hetzelfde.

Berichten: 2.399

Re: Miniaturisering HPLC

Mja maar er zijn zelfs al ontwikkelingen om HPLC scheidingen op een chip voor elkaar te krijgen. Bij size exclusion wordt dit trouwens al regelmatig toegepast. Er zijn recentelijk (2003-2004) goede resultaten gepulbliceerd met On-chip HPLC.

Berichten: 1.153

Re: Miniaturisering HPLC

Lab-on-Chip is ook een vorm van Miniaturiseren. Het probleem blijft in de kleine volumes zitten...een gradient mixen met nanoliters is gewoon lastig.

er is nu, sinds een jaar of 3, een journal: Lab-on-Chip. Hierin staat erg veel over LC-on-a-Chip.

In Nederland zijn verschillende bedrijfen gespecialiseerd in het maken van Chips, je kan alles bestellen wat je wilt SEC, LC (met alle stationaire fasen die je kan bedenken)

Ook komt er ergens deze maand een Amerikaans bedrijf (ik mag geen reclame maken en wil ik ook niet) met een Chip die direct aan hun MS kan worden gekoppeld.

Berichten: 130

Re: Miniaturisering HPLC

Ik begrijp dat het principe van u-HPLC hetzelfde is als dat van HPLC. Alleen zijn er lijkt mij dan, redenen om over te stappen op u-HPLC.

Maar door de miniaturisering komen er ook weer nadelen tevoorschijn....

De kolommen worden bijvoorbeeld veel kleiner, waardoor de druk in het apparaat toeneemt, een "normaal" HPLC-systeem kan niet tegen die hoge druk, er zal dus nieuwe apparatuur aangeschaft moeten worden, wat kostbaar is.

En hoe zit het eigenlijk met de pakkingsdeeltjes? Zijn die ook kleiner?

En JeroenC al zei, een lek van enkele nL is niet makkelijk te vinden...

Berichten: 1.153

Re: Miniaturisering HPLC

De voordelen van mirco-LC zijn er natuurlijk ook.

Ik werk b.v met ZEER toxische stoffen...daar wil je niet veel van gebruiken (wil nog lang leven namelijk) Door minder volume te gebruiken kan je de detectielimiten verhogen.

Men beweert dat de scheiding ook sneller kan in micro-LC

Over het algemeen is de stationaire fase bij micro-Lc hetzelfde. 3 μm deeltjes.

Er is nu echter ook iets dat heet UPLC, hier wordt met 1.5 μm deeltjes, in normal bore kolom, gewerkt. Als je dan hierbij de H,u-curve bekijkt zie je dat de C-term minder beinvloed wordt. De lijn blijft langer recht. Hierdoor kan je met hogere flow's werken. 3 tot 5ml/min. Hierdoor kan je een volledige digest in 5 minuten scheiden. Probleempje 300 bar is hierbij laag..... Dus nieuwe pompen nodig die deze drukken aan kan.

Dus conclusie: Er zijn wel kleinere pakkingsdeeltjes, maar dat is GEEN mirco of nano LC. micro/nano Lc heeft zijn toepassingen maar het levert ook problemen. bij nanoLC zijn de problemen (veel) groter dan bij micro. Dus wil je met dezelfde apperatuur een verbeterde detectie krijgen, kies dan voor micro-schaal kolomen (150 tot 300 μm ID).

Beryllium: in het symbolenmenu vind je allerlei relevante tekens zoals de μ

Berichten: 2.399

Re: Miniaturisering HPLC

Vaak zijn de kolommen met kleinere deeltjes wel korter trouwens. De standaard 4,6 μm pakkings kolommen zijn vaak 25cm lang. De 3μm pakkings kolommen zijn vaak 15cm lang. De enige reden waarom ze korter zijn is de backpressure. Voor een MS worden vaak maar kolommen van 1,5 cm gebruikt. Wanneer de scheiding op massa plaats kan vinden, is de MS veel efficienter dan een LC kolom. De LC wordt dan alleen nog maar gebruikt om het analyte scheiden van het dode volume, en te ontzouten.

Berichten: 130

Re: Miniaturisering HPLC

Heeft iemand hier een overzichtje van? Ik bedoel een overzicht van de lengte van de kolom, met de grootte van de pakkingsdeeltjes en dan bijvoorbeeld de maximale flow die de kolom daardoor kan hebben...

Berichten: 1.153

Re: Miniaturisering HPLC

die overzichten zijn heel moeilijk te vergelijken.

Iedere leverancier heeft zo zijn eigen. Die kan je daar gewoon opvragen. Maar over een overzicht (die up-to-date is) is van meerdere leveranciers weet ik niet.

In de "bijbel" van de LC, Poole en Poole, staan wat overzichten...nadeel ik weet niet of dit boek nog te krijgen is.

Het beste kan je informatie bij leveranciers, zoals Waters, Zorbax, Phenomenex, Xterra etc. vragen.

succes.

Berichten: 2.399

Re: Miniaturisering HPLC

De theorie hier achter, wordt onder andere beschreven in de van Deemter vergelijking. Hier zijn boeken vol over te schrijven. Het is maar net wat je hebben wilt. Er is dus ook super veel te krijgen. In de van Deemter vergelijking kun je bepaalde waarden aannemen (dit is bij een goed gepakte kolom ongeveer constant of voorspelbaar).

Ik heb een excel bestandje waarin je waarden kunt veranderen en dan kunt zien wat er met bv de druk en het schotel getal gebeurt. Alleen de gele vlakken veranderen want de rest wordt berekend. Dit sheetje is gebaseerd op de (gereduceerde) van Deemter vergelijking. Download XLS

Suc6 Leon

Reageer