Springen naar inhoud

ijs en water


  • Log in om te kunnen reageren

#1

adb

    adb


  • 0 tot 11 berichten
  • 2 berichten

Geplaatst op 12 januari 2005 - 17:59

Waarom drijft ijs op heet water?
Zowel bij bevriezing als bij verhitting zet water uit (dus het s.g. neemt af). Hoe is het te verklaren dat ijs op kokend water toch blijft drijven?
Wie kan mij dat uitleggen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k
  • 2298 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 januari 2005 - 18:28

Nou het is heel simpel te verklaren. Water in zijn vloeibare vorm heeft de hoogste dichtheid. Dit is opzich een grappig verschijnsel, omdat meestal de volgorde vast, vloeibaar en dan gas is. Het rooster waarin water gaat zitten in zijn vaste vaste vorm is echter zo ruim dat de dichtheid van ijs lager is dan die van de vloeibare vorm. Wanneer je water gaat verhitten neemt de dichtheid af, maar dat is niet spectaculair. Wanneer de afstand tussen moleculen toe of afgaat nemen komt op een gegeven moment de fase overgang. Bij water is dit waterdamp, en daar blijft ijs niet op liggen :D

Groetjes Leon

#3

rwwh

    rwwh


  • >1k
  • 6192 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 13 januari 2005 - 07:23

IJs is ~9-10% minder dicht dan water.De volume-uitzettingscoefficient van vloeibaar water is 0 bij 4C en loopt op tot ca 700ppm/graad bij 90C.De dichtheid van heet water is dus in elk geval niet meer dan 700ppm/graad*90graden = 63000ppm = 6.3% lager dan bij 0C. In "het echt" heeft water van 80C een dichtheid van ~0.97. IJs drijft daar met zijn ~0.90 dus nog steeds op, maar wel dieper dan bij 0C.

#4

adb

    adb


  • 0 tot 11 berichten
  • 2 berichten

Geplaatst op 14 januari 2005 - 21:04

hartelijk dank voor jullie heldere antwoorden!





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers


Gesponsorde vacatures

Vacatures