titerstelling van zoutzuur
Moderator: ArcherBarry
-
- Berichten: 4
titerstelling van zoutzuur
Praktisch probleem
we vinden te grote afwijkingen op het titer van de fles
dit door meerdere laboranten
0.1 g Na2CO3 (gedroogd bij 270 a 300 graden tot cte massa)
in 20 ml H2O
+ 0.1 ml methyloranje
titreer tot lichte kleuromslag van geel naar oranje
kook gedurende twee minuten
koel af
titreer verder tot kleuromslag
als we een nieuwe fles op dergelijke manier stellen vinden
we steeds een grote afwijking van het analysecertificaat van de leverancier
ziet iemand de fout?
Jorim: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.
we vinden te grote afwijkingen op het titer van de fles
dit door meerdere laboranten
0.1 g Na2CO3 (gedroogd bij 270 a 300 graden tot cte massa)
in 20 ml H2O
+ 0.1 ml methyloranje
titreer tot lichte kleuromslag van geel naar oranje
kook gedurende twee minuten
koel af
titreer verder tot kleuromslag
als we een nieuwe fles op dergelijke manier stellen vinden
we steeds een grote afwijking van het analysecertificaat van de leverancier
ziet iemand de fout?
Jorim: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.
- Berichten: 2.330
Re: titerstelling van zoutzuur
Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Wat zijn de werkomstandigheden? Werk je voor een bedrijf of is dit een school opdracht. Pas anders evenje chemielevel aan. Dat brengt vaak ook nog wat duidelijkheid over het niveau.
Ja er kunnen heel veel dingen zijn die de nauwkeurigheid van de titer bepalen.
Denk er eens goed over na wat voor een fout er mogelijk is een systematische fout dat wil zeggen dat de concentraties dichtbij elkaar liggen maar te laag of te hoog met wat je verwacht. Of is het een procedure fout zoals fouten maken met afwegen, buret lees fout, te veel waterverlies bij het koken.
dus eigenlijk kan ik je geen duidelijk antwoord wat jullie fout doen.
MvG Ron
Ja er kunnen heel veel dingen zijn die de nauwkeurigheid van de titer bepalen.
Denk er eens goed over na wat voor een fout er mogelijk is een systematische fout dat wil zeggen dat de concentraties dichtbij elkaar liggen maar te laag of te hoog met wat je verwacht. Of is het een procedure fout zoals fouten maken met afwegen, buret lees fout, te veel waterverlies bij het koken.
dus eigenlijk kan ik je geen duidelijk antwoord wat jullie fout doen.
MvG Ron
-
- Berichten: 62
Re: titerstelling van zoutzuur
Probeer het eens met een andere indicator.
wij gebruiken een mengindicator, nl. broomcresolgroen en methylrood.
Verder is de werkwijze hetzelfde, incl. koken
Gr. Beaker
wij gebruiken een mengindicator, nl. broomcresolgroen en methylrood.
Verder is de werkwijze hetzelfde, incl. koken
Gr. Beaker
- Berichten: 2.330
Re: titerstelling van zoutzuur
Dat kan ook wel een helpen aangezien het soms best moeilijk is om het omslag punt te bepalen van geel naar oranje dat zie je haast nauwelijks.Probeer het eens met een andere indicator.
MvG Ron
- Berichten: 6.314
Re: titerstelling van zoutzuur
Als de indicator het probleem is zou je ook kunnen overwegen om het omslagpunt conductometrisch te bepalen. Dan ben je niet afhankleijk van een subjectief te interpreteren visuele indicator.
Denk eventueel eens aan een verdunning van je HCl. Stel dat je omslagpunt nu bij 1 mL ligt, wat dus inhoudt dat je relatief weinig titervolume toevoegt, kan dat een oorzaak zijn van een fout.
Denk eventueel eens aan een verdunning van je HCl. Stel dat je omslagpunt nu bij 1 mL ligt, wat dus inhoudt dat je relatief weinig titervolume toevoegt, kan dat een oorzaak zijn van een fout.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
- Berichten: 2.330
Re: titerstelling van zoutzuur
Dan zul je vooraf al moeten berekenen waar zich het omslag punt bevind. Je zou tevens gebruik kunnen maken van een potentiometrische bepaling mbv glas elektrode.
MvG Ron
MvG Ron
-
- Berichten: 4
Re: titerstelling van zoutzuur
wij vinden een te laag titer
zou het natriumcarbonaat onvoldoende gedroogd zijn?
en indien met een pH electrode wordt dan best gewerkt met het eerste equivalentiepunt? of het tweede is er dan nog invloed van het CO2 gehalte
zou het natriumcarbonaat onvoldoende gedroogd zijn?
en indien met een pH electrode wordt dan best gewerkt met het eerste equivalentiepunt? of het tweede is er dan nog invloed van het CO2 gehalte