van Deemter vergelijking

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 130

van Deemter vergelijking

Wie kan mij een goede en uitgebreide beschrijving geven van de verschillende termen die voorkomen in de van Deemter vergelijking?

Dit is wat ik al heb/weet:

van Deemter vergelijking --> H = A + B/u + (CS + CM)u

Waarin:

H

Schotelhoogte in cm;

U

De lineaire snelheid v/d mobiele fase

A

Eddy-diffusie;

B/u

Longitudinale diffusie;

(Cs + Cm) * u Massa transfer van de stationaire en de mobiele fase

Maar echt een goede uitleg van deze termen kan ik niet vinden.

Wie kan mij helpen??

Berichten: 2.399

Re: van Deemter vergelijking

Ok met de van deemter vergelijking kan je de plate height berekenen. Dit is een maat voor de piek broadening (kan het nederlandse woord niet vinden)

De A term van deze vergelijking wordt veroorzaakt door de deeltjes in de kolom. De vloeistof moleculen kunnen op verschillende manieren door de kolom stromen, het ene molecuul zal een korte weg nemen, en het andere een wat langere. In een goed gepakte kolom is A ongeveer gelijk aan 2*diameter van je particles. Dus kleinere particles geeft een kleine A term. In GC heb je deze term zelfs niet eens.

De B term:

Dit is de diffusie van het analyte in de mobiele fase. De maat van de diffusie hangt af van de grote van je analyte. Hoe sneller je de vloeistof dus door de kolom laat stromen, des te kroter is de vloeistof in de kolom en zal de diffusie dus klein zijn. Vandaar de /U0. Bij GC is deze trerm veel belangrijker (groter) dan bij LC, omdat in gassen de diffusie coefficientel veel hoger zijn.

De C-term:

Bij chromatografie wil je interactie van je analyte tussen de stationaire en mobiele fase. Dit is gebaseerd op diffusie wat dus redelijk traag is. Wanneer je je mobiele fase gaat bewegen zullen deeltjes die in de stationaire fase zitten achter op raken (en ontstaat piek broadening). Hier werkt de snelheid van je mobiele fase dus eigenlijk tegen.

Berichten: 266

Re: van Deemter vergelijking

peak broadening = piekverbreding

term A: verklaring zie Napoleon1981

ook multiple-path effect deze term mag weggelaten worden bij capillaire kolommen of gepakte kolommen met laag debiet snelheid omdat het effect dan uitgemiddeld wordt.

A = 2ldp l= vullingsfactor die rekening houdt met vulonregelmatigheden

dp=korreldiameter van het dragermateriaal (support)

term B: verklaring zie Napoleon1981

B/u = 2gDM / u g=labyrinthfactor die rekening houdt dat de diffusie gehinderd wordt door kolomvulling

term CS u : als de stationaire fase een vloeistof is deze term proportioneel met de filmdikte en omgekeerd evenredig aan de diffusiecoefficient.

Door een dikke film en een kleine diffusiecoefficient duurt het veel langer om het contact oppervlakte met de mobiele fase te bereiken met piekverbreding tot gevolg.

Met een vast oppervlak als stationaire fase is deze term evenredig aan de tijd om te adsorberen of desorberen.

CS= adsorptie 2td k u /(1+k)2

verdeling df2 k u / DS (1+k)2

td = de gemiddelde tijd dat deeltje geadsorbeerd blijft aan opp

term CM u : piekverbreding door masstransfer in de mobiele fase verwijst naar het fenomeen dat de deeltjes die dezelfde weg door de kolom volgen niet dezelfde snelheid hebben. Door wrijving bewegen de deeltjes in de nabijheid van het vulmateriaal trager dan deze in het midden van de stroming.

Cm u = f.dp2.u /Dm f = een functie van structuur van dragermateriaal

Een andere factor is dat er mobiele fase in het poreus drager materiaal blijft stilstaan en er achter blijft. Als het analiet de stationaire fase wil bereiken moet het eerst door de stilstaande mobiele fase diffunderen. Deeltjes die dus dieper in de porien dringenzullen dus tevens tegen een achterstand opkijken als ze terug de hoofdstroom vervoegen.

Berichten: 9

Re: van Deemter vergelijking

Wat kunnen de invloeden op de plaathoogte zijn als je bij een GC de temperatuur van de oven verhoogd? Ik denk zelf dat deze groter wordt, omdat de lineare flowrate hoger wordt.

Berichten: 2.399

Re: van Deemter vergelijking

Hangt er helemaal vanaf......

Als je initieel te laag zat, dan zit je nu beter (dus lagere schotelhoogte)

Als je in het optimum zat, dan ben je slechter af bij een hogere gas snelheid (dus hogere schotelhoogte)

Reageer