Monolytische LC kolommen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 2.399

Monolytische LC kolommen

Hey,

Wie kan mij wat vertellen over Monolytische LC kolommmen?

- Wat voor materiaal zit er in?

- Wat is het principe?

Alvast bedankt,

Leon

Berichten: 266

Re: Monolytische LC kolommen

Het principe van monolithische kolommen is het zelfde alleen bestaat de stationaire fase niet uit afzonderlijke partikels maar is het een soort gel/netwerk uit 1 stuk. Het voordeel hiervan is dat deze bij hoge druk niet (of weinig) van vorm verandert. Bij afzonderlijke partikels komen deze dichter bij mekaar te liggen zodat er een hogere drukweerstand wordt opgebouwd.

Het is opgebouwd uit een stuk poreus silica materiaal met kleinere en grotere porien. De grote 2um macroporien zorgen ervoor dat het eluent snel kan doorstromen zonder drukval als bij partikels en de kleine 13nm diameter mesoporien zorgen voor scheidingsopp. Het soluut bereikt de porien door convectie en niet door diffusie wat het scheidingsproces sneller maakt.

Er zijn nog niet zoveel monolithische lommen op de markt.

bv. Chromolith RP18 van Merck

Berichten: 2.399

Re: Monolytische LC kolommen

Tnx!

Berichten: 1.153

Re: Monolytische LC kolommen

Er zijn inderdaad niet veel op de markt maar het is erg makkelijk om deze kolomen zelf te maken.

Op internet zijn genoeg voorschriften te vinden.

Het grote voordeel is dat je 2 mogelijke scheidingsprincipes hebt. De een is iets dat lijkt op RP-LC de ander is een SEC. door de keuze van loopvloeistof kan je een keuze makken welke van deze twee overheerst.

een ander groot voordeel is dat een scheiding van bijvoorbeeld eiwitten heel veel sneller gaat dan bij een conventionele SEC. binnen 5 minuten heb je een baseline separation met een groot aantal schotels.

Reageer