Springen naar inhoud

Voeibaar water onder het vriespunt


  • Log in om te kunnen reageren

#1

MadMonkey

    MadMonkey


  • >25 berichten
  • 74 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 januari 2005 - 11:45

hoi

ik had een vraagje

als ik ijs heb en daar iets van zout bij zal doen dan gaat het vriespunt naar beneden. ( kijk maar naar zout strooien)

kan dit ook met ijswater?
of zijn daar anderen methodes voor om een oplossing te maken die ongeveer op -20 zit?
alvast bedankt

Veranderd door Elbert, 19 januari 2005 - 11:53


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 19 januari 2005 - 11:57

Als je even had gezocht dan had je dit topic gevonden...

#3

Tom_CF

    Tom_CF


  • >100 berichten
  • 159 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2005 - 03:01

Het gaat beter met ijs zonder water. Het water ontstaat vanzelf als je er ijs op strooit. Mijn advies: neem ijs, strooi er (veel) zout op, en roer het goed door elkaar. Na een tijdje wordt het goed koud. Als het ijs fijnverdeeld is, gaat het beter. Met water erbij gaat het sneller, maar dan wordt het niet zo koud.

#4

MadMonkey

    MadMonkey


  • >25 berichten
  • 74 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 januari 2005 - 16:35

ik had net op de anderen topic al gelezen dat het met amonium nitraat kan

maar als je het met zout zal doen zal het dan op ongeveer -10 / - 20 kunnen komen

#5

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 januari 2005 - 22:11

Met een zorgvuldig gemaakt ijs/zout mengsel kun je -24 °C halen

#6

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 20 januari 2005 - 22:38

Met een zorgvuldig gemaakt ijs/zout mengsel kun je -24 °C halen

-24? Ik heb altijd begrepen dat -18°C de limiet was?

#7

MadMonkey

    MadMonkey


  • >25 berichten
  • 74 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 januari 2005 - 09:22

ok en als je dat doet

kan iemand mij meschien helpen hoe ik dat kan doen in tijdens mijn practijk?

of kunnen jullie mij de verhouding geven dat is dan genoeg

#8

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 januari 2005 - 20:48

-24? Ik heb altijd begrepen dat -18°C de limiet was?


Beiden fout. Het zit er tussenin. Ik heb een plaatje van het fasediagram opgezocht:

Geplaatste afbeelding

kan iemand mij meschien helpen hoe ik dat kan doen in tijdens mijn practijk?


Uit het fasediagram van zout en water blijkt dat bij 23.3 gewichtsprocent NaCl in ijs de laagste temperatuur van -21.1 °C kan worden bereikt.

Het werkt goed om goed gemalen ijs en zout te mengen door het laagje voor laagje op elkaar te gooien en vevolgens even te roeren met een spatel.

#9

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 24 januari 2005 - 21:19

Uit het fasediagram van zout en water blijkt dat bij 23.3 gewichtsprocent NaCl in ijs de laagste temperatuur van -21.1 °C kan worden bereikt.

Wacht even, wat ik uit het diagram lees is dat zout water en ijs in evenwicht zijn met zout en ijs bij deze temperatuur en compositie. Maar dat zegt niet veel over de adiabatische temperatuur die je kunt bereiken door ijs van 0 graden en zout van 20 graden te mengen, alleen dat die beslist niet lager is dan -21.1 graden.

Het was toch niet het doel van dit experiment om ijs uit de superdiepvriezer van -21.1°C langzaam bij die temperatuur te laten smelten? :D

#10

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 24 januari 2005 - 23:27

Veloopt de vorming van NaCl·2H2O niet endotherm waardoor de temperatuur blijft dalen tot de "punt" in de grafiek automatisch bereikt wordt?
Dat is in ieder geval wat ik me herinner.

Dit vraagt natuurlijk om een experiment Geplaatste afbeelding

#11

cheMister

    cheMister


  • >250 berichten
  • 266 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 januari 2005 - 11:39

ijs met water: ca 0°C
drie delen ijsschilfers + 1 deel NaCl: ca -20°C
drie delen ijsschilfers + 1 deel CaCl2: ca -40°C
methanol of aceton + vast koolzuur: beneden -70°C

#12

Mart van DJOE

    Mart van DJOE


  • >25 berichten
  • 36 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 januari 2005 - 10:35

drie delen ijsschilfers + 1 deel CaCl2: ca -40°C

Brrr, da's best fris. Bij zo'n temperatuur de container zeker niet vasthouden, kan pijnlijk zijn (die -20 is al niet leuk). Geplaatste afbeelding





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures