Voeibaar water onder het vriespunt

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 74

Voeibaar water onder het vriespunt

hoi

ik had een vraagje

als ik ijs heb en daar iets van zout bij zal doen dan gaat het vriespunt naar beneden. ( kijk maar naar zout strooien)

kan dit ook met ijswater?

of zijn daar anderen methodes voor om een oplossing te maken die ongeveer op -20 zit?

alvast bedankt

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

Als je even had gezocht dan had je dit topic gevonden...

Berichten: 159

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

Het gaat beter met ijs zonder water. Het water ontstaat vanzelf als je er ijs op strooit. Mijn advies: neem ijs, strooi er (veel) zout op, en roer het goed door elkaar. Na een tijdje wordt het goed koud. Als het ijs fijnverdeeld is, gaat het beter. Met water erbij gaat het sneller, maar dan wordt het niet zo koud.

Berichten: 74

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

ik had net op de anderen topic al gelezen dat het met amonium nitraat kan

maar als je het met zout zal doen zal het dan op ongeveer -10 / - 20 kunnen komen

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

Met een zorgvuldig gemaakt ijs/zout mengsel kun je -24 °C halen

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

Met een zorgvuldig gemaakt ijs/zout mengsel kun je -24 °C halen
-24? Ik heb altijd begrepen dat -18°C de limiet was?

Berichten: 74

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

ok en als je dat doet

kan iemand mij meschien helpen hoe ik dat kan doen in tijdens mijn practijk?

of kunnen jullie mij de verhouding geven dat is dan genoeg

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

-24? Ik heb altijd begrepen dat -18°C de limiet was?
Beiden fout. Het zit er tussenin. Ik heb een plaatje van het fasediagram opgezocht:

Afbeelding
kan iemand mij meschien helpen hoe ik dat kan doen in tijdens mijn practijk?
Uit het fasediagram van zout en water blijkt dat bij 23.3 gewichtsprocent NaCl in ijs de laagste temperatuur van -21.1 °C kan worden bereikt.

Het werkt goed om goed gemalen ijs en zout te mengen door het laagje voor laagje op elkaar te gooien en vevolgens even te roeren met een spatel.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

DrQuico schreef: Uit het fasediagram van zout en water blijkt dat bij 23.3 gewichtsprocent NaCl in ijs de laagste temperatuur van -21.1 °C kan worden bereikt.
Wacht even, wat ik uit het diagram lees is dat zout water en ijs in evenwicht zijn met zout en ijs bij deze temperatuur en compositie. Maar dat zegt niet veel over de adiabatische temperatuur die je kunt bereiken door ijs van 0 graden en zout van 20 graden te mengen, alleen dat die beslist niet lager is dan -21.1 graden.

Het was toch niet het doel van dit experiment om ijs uit de superdiepvriezer van -21.1°C langzaam bij die temperatuur te laten smelten? :D

Gebruikersavatar
Berichten: 2.953

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

Veloopt de vorming van NaCl·2H2O niet endotherm waardoor de temperatuur blijft dalen tot de "punt" in de grafiek automatisch bereikt wordt?

Dat is in ieder geval wat ik me herinner.

Dit vraagt natuurlijk om een experiment Afbeelding

Berichten: 266

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

ijs met water: ca 0°C

drie delen ijsschilfers + 1 deel NaCl: ca -20°C

drie delen ijsschilfers + 1 deel CaCl2: ca -40°C

methanol of aceton + vast koolzuur: beneden -70°C

Berichten: 36

Re: Voeibaar water onder het vriespunt

cheMister schreef: drie delen ijsschilfers + 1 deel CaCl2: ca -40°C
Brrr, da's best fris. Bij zo'n temperatuur de container zeker niet vasthouden, kan pijnlijk zijn (die -20 is al niet leuk). Afbeelding

Reageer