verwijderen van chroom

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

verwijderen van chroom

Hallo,

Ik ben bezig met het chroom te verwijderen van aluminium zij deksel van mijn motor blok. Dit doe ik door middel van schuren en polijsten. Maar de kleine hoekjes en gaatjes is onmogelijk om te doen.

Heeft er iemand een idee om de chroom laag van deze aluminium deksels te verwijderen?

Ik las al een stukje over zoutzuur maar tast dat het aluminium niet aan?

Groeten Patrick

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: verwijderen van chroom

Ik heb geen idee, maar wees in elk geval voorzichtig want chroomverbindingen kunnen sterke allergische reacties opwekken en/of stevig giftig zijn.

Berichten: 159

Re: verwijderen van chroom

Ik las al een stukje over zoutzuur maar tast dat het aluminium niet aan?
Zolang het zoutzuur niet te geconcentreerd is, tast het het aluminium niet aan. Je kunt dit natuurlijk eenvoudig testen door een stukje aluminiumfolie in het zoutuur te doen. Ik betwijfel echter of het chroom dan wel door het zoutzuur wordt aangetast.

Berichten: 9

Re: verwijderen van chroom

Eyz, je kunt t deksel ontchromen, dit kun je laten doen door een bedrijf, maar t kan ook zelf.....

Je neemt een kuip die groot genoeg is om je deksel volledig in onder te dompelen..

In die kuip doe je aangezuurd water. Nu koppel je de Negatieve klem van een acculader op je deksel, en de positieve koppel je aan een koperen staaf.

De staaf bij het deksel in de kuip, en met 6 tot 12V bij 3 a 4 A een tijdje rustig laten staan. Niet alleen het chroom, maar ook de onderlaag van nikkel bind zich nu met het koper....

Ieder half uur ff controleren, en als ie klaar is de boel uit zetten...

Owja, de positieve pool zou ik niet in het water hangen, het zuur kan deze aantasten.....Bij de negatieve kun je niet anders, omdat je deksel volledig ondergedompeld moet zijn....

Zorg wel eerst dat alle verf e.d. van je deksel af is, en als je meerdere dingen tegelijk wilt doen zorg dan dat je de verschilende metalen apart houd....

Succes drmeej!!!

Gebruikersavatar
Berichten: 794

Re: verwijderen van chroom

Kevin schreef: In die kuip doe je aangezuurd water. Nu koppel je de Negatieve klem van een acculader op je deksel, en de positieve koppel je aan een koperen staaf.
Afgezien van het feit of dit wel goed werkt met een aluminium ondergrond ....

Je moet het deksel wel anodisch schakelen en dus niet aan de -pool, anders krijg je juist dat je koperen staaf in oplossing gaat en een koperlaagje neerslaat op je deksel.

Volgens mij kun je beter cyanidisch ontchromen maar laat dit beter doen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Berichten: 9

Re: verwijderen van chroom

Dat zou je idd wel zeggen, als de laag chroom van je werkstuk ook daadwerkelijk chroom is...

je kunt iets op 2 manieren verschromen: sier-chroom en hard-chroom

Hard-chroom beschermt je (aluminium) ondergrond, maar als je iets wil laten glimmen, en je laat het verchromen, heet het sier-chroom.

Zo gauw dat chroom in contact komt met de lucht onstaat er een laag chroom-oxide...

Dat haal je dr met electrolytisch ontchromen vanaf....

Het is idd wel zo dat het chemisch ontchromen een beter en egaler resultaat geeft, maar dat kun je inderdaad beter bij een bedrijf laten doen....

Berichten: 4

Re: verwijderen van chroom

Bij mijn weten doen bedrijfen dit met (ik meen) kousic soda of in iedergeval met een base. Ik kan er vlink naast zitten (het is al een paar jaartjes geleden dat ik dit heb laten doen) Maar wellicht is het makkelijker om door een bedrijf te laten doen gezien dat dit toch niet eens zo duur is, en zij dat vast beter kunnen.

sucses Prasant

Reageer