DNA

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 16

DNA

[!] Is een dna-fingerprint het zelfde als een dna-profiel

ben daar echt over aan het twijfelen

Berichten: 27

Re: DNA

Ik weet niet precies wat je met DNA-profiel bedoeld (de volgorde van de base paren???), maar misschien heb je wat aan deze informatie:

Hoe wordt een fingerprint gemaakt?

De eerste stap is de isolatie van het DNA uit het sporenmateriaal (denk aan: bloed, sperma, weefsel, haren, etc.). Hier wordt vervolgens het DNA uit geïsoleerd en gezuiverd. Uiteindelijk blijft een heel klein beetje zuiver DNA over. Daarna wordt met speciale knipenzymen (restrictie enzymen) het DNA in stukken geknipt. De enzymen knippen op hele specifieke plaatsen. Er ontstaan miljoenen stukjes DNA. De stukjes DNA die ontstaan zijn niet allemaal even groot; er zitten stukjes bij die uit een paar honderd basenparen (DNA bouwstenen) bestaan en stukken die uit tienduizenden bouwstenen bestaan. De enzymen zijn zo gekozen dat ze de merker-gebieden in het DNA niet kapot knippen. Vervolgens worden al die stukjes DNA op een speciale gel gescheiden op grootte. De kleine stukjes bewegen sneller door de gel dan de grotere stukken. Er ontstaat uiteindelijk een patroon van DNA strengetjes in de gel die gescheiden zijn op grootte.

Hier de site waar het vandaan komt, er staat nog meer op

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: DNA

Tussen een mens en een chimpansee is 99% van het DNA hetzelfde. Tussen man en vrouw is 1 op de 46 chromosomen verschillend. Tussen verschillende mannen of verschillende vrouwen is het DNA nog veel minder verschillend dan hier, laten we zeggen niet meer dan 0.1%.

Als we gewoon de DNA volgorde van wat willekeurige stukken zouden bepalen zouden we erg weinig verschillen kunnen aantonen tussen mensen, laat staan iemand uniek herkennen. In plaats daarvan wordt voor een DNA-vingerafdruk een beeld gemaakt van een paar "hypervariabele" stukken DNA: stukken die erom bekend staan dat ze verschrikkelijk snel veranderen.

Wat je precies met een DNA-profiel bedoelt weet ik niet. Ik denk dat dat (zeker op dit ogenblik) niet het hele genoom is, maar bijvoorbeeld alleen een heel specifiek onderdeel van het genotype, bijvoorbeeld de varianten van een handvol genen die in verband kunnen worden gebracht met bepaalde vormen van kanker. Dus niet bedoeld om variaties tussen mensen aan te tonen.

Reageer