Springen naar inhoud

reactie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

d_a_ve

    d_a_ve


  • >25 berichten
  • 29 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 14:38

hey Geplaatste afbeelding

Ik heb een vraagje aan jullie. Ik zou graag willen weten hoe de reactie van glucose naar alcohol en water gaat.

glucose is C6H12O6

alcohol is C2H5OH


Beryllium: Gebruik sub- en superscript aub! Bekijk de helpfunctie hoe sub- en superscript te gebruiken.

Veranderd door Beryllium, 26 januari 2005 - 14:39


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jurn

    Jurn


  • >250 berichten
  • 851 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 januari 2005 - 14:53

Heb je een BINAS kijk dan eens in tabel 68A, glycolyse van Glucose Geplaatste afbeelding

Veranderd door jurn, 26 januari 2005 - 14:55

Jurn [WSF - Technicus]

It is better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt -- Abraham Lincoln
Duct tape is like the force. It has a light side, a dark side, and it holds the universe together.... - Carl Zwanzig

#3

Demon van Laplace

    Demon van Laplace


  • >25 berichten
  • 98 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 15:52

Glycolyse is niet voldoende, deze gaat immers maar tot pyruvaat.

Bij de alcoholische fermentatie wordt het pyruvaat dan eerst gedecarboxyleerd (met pyruvaat decarboxylase (TPP cofactor)) tot acetaldehyde. Dit aldehyde wordt dan verder gereduceerd tot ethanol waarbij NADH geoxideerd wordt tot NAD+

#4

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 15:56

Klopt. Dit komt ook precies overeen met BINAS tabel 68A. Hier wordt na de Glycolyse ook nog de alcoholische en melkzuurgisting beschreven. Mooi uitgeschreven met molecuul- en structuurformules.

Grtz
Bas

#5

d_a_ve

    d_a_ve


  • >25 berichten
  • 29 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 16:36

Allemaal bedankt :D maar ik kom er nog steeds niet uit hoe nou


C6H12O6 veranderd in C2H5OH + H2O


in welke verhouding

#6

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 26 januari 2005 - 16:42

Dit is niet mijn straat, maar google wel en daar kwam ik onderstaande afbeelding tegen:

Geplaatste afbeelding

Betere kwaliteit: http://www.foerstner...g/Glycolyse.png

#7

Demon van Laplace

    Demon van Laplace


  • >25 berichten
  • 98 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 16:44

Voor 1 glucose krijg je dan 2 x ethanol, 2 x CO2


Als je het aantal koolstof, zuurstof en waterstofatomen optelt zie je dat de balans in evenwicht is zonder dat er water aan te pas komt.

Er wordt wel water gevormd maar dit gebeurt tijdens de glycolyse: nl vorming van 2 x ATP en 2 x water uit 2 x ADP en 2 x Pi

#8

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 17:42

Jorim: Hij klopt bijna helemaal. Want in jou grafische weergave wordt vanuit pyruvaat melkzuur gevormd (melkzuurgisting). Maar in dit geval wordt door alcoholische gisting ethanol gevormd. En daar zal vast ook wel nťt zo'n mooi plaatje van zijn :D

Grtz
Bas

#9

d_a_ve

    d_a_ve


  • >25 berichten
  • 29 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 18:09

Erg bedankt allemaal. Ik vind het wel raar dat de verhouding zo moeilijk te krijgen is. :D

#10

d_a_ve

    d_a_ve


  • >25 berichten
  • 29 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 januari 2005 - 18:11

De reactieformule staat nog geen eens op internet :D

#11

Jorim

    Jorim


  • >5k berichten
  • 5079 berichten
  • Beheer

Geplaatst op 26 januari 2005 - 18:15

Jorim: Hij klopt bijna helemaal. Want in jou grafische weergave wordt vanuit pyruvaat melkzuur gevormd (melkzuurgisting). Maar in dit geval wordt door alcoholische gisting ethanol gevormd. En daar zal vast ook wel nťt zo'n mooi plaatje van zijn :D

Grtz
Bas

Oke, maar tot pyruvaat klopt het dus :P (zie binas dus gewoon)

#12

Jurn

    Jurn


  • >250 berichten
  • 851 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 januari 2005 - 18:20

Geplaatste afbeelding

Voor het geval je het niet weet: ethanol = alcohol :D

Veranderd door jurn, 26 januari 2005 - 18:21

Jurn [WSF - Technicus]

It is better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt -- Abraham Lincoln
Duct tape is like the force. It has a light side, a dark side, and it holds the universe together.... - Carl Zwanzig

#13

cheMister

    cheMister


  • >250 berichten
  • 266 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 januari 2005 - 11:22

In anaerobe omstandigheden moeten de gereduceerde elektonencarriers NADH terug geoxideerd worden want anders valt de glycolyse stil. Daarom wordt bij gistcellen de pyruvaat eerst omgezet naar acetaldehyde en CO2 door het enzym pyruvaatdecarboxylase en daarna wordt acetaldehyde door het enzym alcoholdehydrogenase omgezet tot ethanol waarbij de waterstoffen van NADH naar ethanol verhuizen zodat er terug NAD+ onstaat en de cirkel rond is.

In aerobe omstandigheden worden die waterstoffen van NADH met zuurstof tot water omgezet met vorming van ATP wat energetisch gunstiger is.

Als wij echter een grote inspanning moeten leveren is er te weinig zuurstof in de spieren en wordt er ook lactaat gevormd zoals op het prentje van jorim om de elektronencarriers te recupereren. Wat verzuurde spieren tot gevolg heeft.

Veranderd door cheMister, 27 januari 2005 - 11:23






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures