vraagje over laboratorium

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

vraagje over laboratorium

ik wil graag de richting van laboratorium op gaan

maar kwil graag weten welke kanten je allemaal op kan gaan.

kan iemand mij dat vertellen wat de mogelijkheden allemaal zijn?


Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: vraagje over laboratorium

Als je laboratorium-onderwijs gaat doen heb je gofweg de volgende verschillende stappen: MLO, HLO en universiteit. Ik kan je wel wat vertellen over de laatste.

Als universitair geschoold laborant is het waarschijnlijk dat je (op den duur) aan het werk zal gaan als hoofd van een laboratorium bij een bedrijf, of als onderzoeker op de universiteit zelf. Je zal niet meteen beginnen met een leidinggevende plaats natuurlijk, maar uiteindelijk waarschijnlijk wel.

Het onderzoek in een bedrijf zelf moet je je voorstellen als dat er iemand komt met een onbekend monster (vervuild water, of productie-afval ofzo) waarvan je zal moeten nagaan wat er in zit, en hoeveel. Van veel dingen is het wel bekend hoe ja dat moet doen, maar het kan ook zijn dat je een nieuwe methode moet bedenken.

Onderzoek op een universiteit zal meer lijken op "onderzoek om het onderzoek": je probeert uit te vinden waarom iets is zoals het is. Bijvoorbeeld wáárom een bepaalde stof nou kanker veroorzaakt, en niet alleen uitvinden hoeveel er voor nodig is.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Gebruikersavatar
Beheer
Berichten: 5.917

Re: vraagje over laboratorium

Op het HBO zijn er twee hoofdrichtingen: Chemie en Biologie & medisch laboratoriumonderwijs. De richting chemie splitst zich weer op in Analytische Chemie en Biochemie en de richting Biologie & medisch splitst zich op in Medische Biologie en Medische Diagnostiek.

Chemie

Chemie geeft antwoord op vragen over de samenstelling en eigen­schappen van materiën. Je doet onderzoek en houd je bezig met vragen als: wat zit er in dit monster, hoeveel zit erin en hoe kan ik dat bepalen? Je stelt een plan op om een probleem op te lossen. Welke technieken zijn er nodig? Het kan bijvoorbeeld gaan om het scheiden van mengsels die uit veel materiën bestaan. Door het kiezen van specifieke opdrachten en projecten kun je je specialiseren op het gebied van de farmacie of de voedingsmiddelenchemie. Dit is vooral bedoeld voor mbo"ers met een vooropleiding op één van deze gebieden.

Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek

Bij Biologie & Medisch Laboratorium­onderzoek draait het om onderzoek naar chemische processen in levende organismen. Je krijgt inzicht in de chemische en celbiologische processen in het menselijke lichaam. Hoe verloopt een lichaamsproces? Waarom wordt iemand ziek? Hoe kan iemand weer beter worden? Om op deze vragen een antwoord te vinden, onderzoek je menselijk en dierlijk materiaal. Je leert DNA-technieken en doet kennis op over microbiologie en cel- en weefselkweek.

Beschrijvingen komen van de INHOLLAND site en de omschrijving van Chemie is een omschrijving van analytische chemie niet van biochemie.

Ik loop een klein beetje achter zie ik al, want er zijn veel meer afstudeerrichtingen op HBO niveau:
  • Analytische Chemie
  • Biochemie
  • Medische Biologie
  • Medische Diagnostiek
  • Biotechnologie
  • Milieukunde
  • Voedingsmiddelen technologie
  • Bio-informatica
  • Technische Chemie
  • Chemische Technologie
  • Energeticus/ Milieudeskundige
  • Milieutechnologie
  • Duurzame Energie
  • Medisch analisten
  • Laboratoriumtechniek
Als je een beetje zoekt met google kan je aan dit lijstje redelijk makkelijk veel informatie achterhalen!

Gebruikersavatar
Berichten: 851

Re: vraagje over laboratorium

Dit wil ik later ook gaan doen via de universiteit Afbeelding dus nou weet ik dit ook weer, wat ik nou exact kan verwachten :D
Jurn [WSF - Technicus]



It is better to be silent and be thought a fool, than to speak and remove all doubt -- Abraham Lincoln

Duct tape is like the force. It has a light side, a dark side, and it holds the universe together.... - Carl Zwanzig

Berichten: 28

Re: vraagje over laboratorium

ik zit op de plantijnhogeschool in antwerpen en kan u zeggen dat je bij ons een aparte richting medisch laboratorium kunt volgen, dit houd in dat je later stalen van ziekenhuizen onderzoekt en vaccins maakt enz..



daarbuiten kan je ook de gewone richting chemie volgen, daarvan zen de eerste 2 jaar voor iedereen het zelfde , in het derde kan je specialiseren, je kan dan de richting chemie verder doen das algemeen waardoor je ook in een labo kan komen in alle takken, of biochemie en dan kom je ook als laborant en onderzoek je meer het milieu en bacterien enz

Reageer