Springen naar inhoud

yoghurtbereiding


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Henk_CF

    Henk_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2005 - 11:25

hallo
ik moet voor een taak 2 vragen beantwoorden dat zijn de volgende vragen:

-waarom mag melk van koeien die met penicilline voor mastitis worden behandeld niet worden gebruikt voor yoghurtbereiding?

-waarom moet er regelmatig een nieuwe zogenaamde startcultuur worden gebruikt?

alvast bedank voor jullie info!

mzzzl henk :)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DrQuico

    DrQuico


  • >1k berichten
  • 2952 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 februari 2005 - 12:07

Wordt yoghurt niet oiv bacterien gevormd? Als er resten penicilline in de melk zitten zal dit de bacteriegroei tegengaan/ de bacterien uitroeien.

#3

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 16 februari 2005 - 12:23

Een yoghurt culture bestaat uit twee bacter√ɬ≠Žn namelijk:
Lactobacillus bulgarius en streptococcus thermaphilis.
En dan kun je wel indenken dat penicilline deze bacterie culture dood.
Ik heb in een kaasfabriek gewerkt en daar controleren ze de melkafname ook op penicilline aangezien dit anders de vorming van kaas tegen gaan door de organismes die hiervoor verantwoordelijk zijn te doden.

waarom moet er regelmatig een nieuwe zogenaamde startcultuur worden gebruikt?

wat bedoel je hiermee? bij de bereiding van yoghurt kan men een hoeveelheid yoghurt zelf gebruiken voor de bereiding van nieuwe yoghurt.

MvG ron

#4

Henk_CF

    Henk_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2005 - 19:45

Het heeft te maken met het mislukken van yoghurtbereiding verder zou ik het eerlijk gezegd niet weten; deze vraag staat zo geformuleerd in het boek zonder enige voorteksten waar je het antwoord uit kan halen.


Beryllium: Een klein beetje letten op je spelling en zinsbouw is beslist geen zonde.

#5

Henk_CF

    Henk_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2005 - 13:46

ok zal het de volgende keer doen.

#6

JeroenCV

    JeroenCV


  • >1k berichten
  • 1153 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2005 - 14:10

waarom moet er regelmatig een nieuwe zogenaamde startcultuur worden gebruikt?

wat bedoel je hiermee? bij de bereiding van yoghurt kan men een hoeveelheid yoghurt zelf gebruiken voor de bereiding van nieuwe yoghurt.

Misschien wordt dit wel bedoeld als een nieuwe cultuur?

#7

brenda_CF

    brenda_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2005 - 14:17

ff over die startcultuur, ik weet wel wat het is namelijk: verse yoghurt die levens vatbare bacterien bevat die melksuikers omzetten in zuren.
maar nu moet ik dus weten waarom je regelmatig een nieuwe startcultuur moet maken! heb je elke keer weer nieuwe bacterien nodig ofzo? :)

groetjes

#8

biochemiefreak

    biochemiefreak


  • >1k berichten
  • 2330 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 februari 2005 - 17:35

maar nu moet ik dus weten waarom je regelmatig een nieuwe startcultuur moet maken! heb je elke keer weer nieuwe bacterien nodig ofzo? 

ik denk het niet. BacteriŽn kunnen continue in goede levensomstandigheden. Ik denk dat ze hiermee de voeding bedoelen. Op een gegeven moment raak het verzadigd en dan zal je een nieuwe culture moeten starten in nieuwe voedingsstoffen.

MvG Ron

#9

Groentje

    Groentje


  • >100 berichten
  • 205 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2005 - 16:55

Hmmm... hoeal ik denk dat je al genoeg info hebt zijn deze links toch wel ff de moeite waard om te bekijken

overgens is ctrl v ctrl c van een site makkelijker dan het helemaal zelf schrijven :) (moet je het natuurlijk wel snappen!)

penicilline
yoghurt info
van kennislink.nl kan je zoizo veel goed informatie vandaan halen

Veranderd door Groentje, 21 februari 2005 - 16:56


#10

Henk_CF

    Henk_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 februari 2005 - 19:21

Ok bedankt, ik ben al een heel eind verder gekomen.

mzzl henk

#11

RaZ1985

    RaZ1985


  • 0 - 25 berichten
  • 24 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2005 - 10:06

En als je yoghurt helemaal slap wordt en mislukt (slappe drab) wat is er dan eigelijk misgegaan?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures